POSLIJE UPOZORENJA MERKELOVE

Vučić i Zvizdić: Neće biti oružanih sukoba na Balkanu

"Situacija na Balkanu u smislu političkih tenzija nije ružičasta, ako pogledate u političkom smislu događaje i u Makedoniji i u Podgorici i u Prištini", izjavio je Vučić
101 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Zvezdan Zvizdić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Zvezdan Zvizdić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 04.11.2015. 14:00h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izrazili su danas uvjerenje da iako postoje određene tenzije, na području Zapadnog Balkana neće doći do oružanih sukoba.

Povodom upozorenja njemačke kancelarke Angele Merkel na mogućnost izbijanja novog rata na Balkanu ako Njemačka i Austrija zatvore granice pred talasom izbjeglica, Vučić je ocijenio da je Merkel to rekla prije svega iz želje da se te stvari ne dogode.

"Situacija na Balkanu u smislu političkih tenzija nije ružičasta, ako pogledate u političkom smislu događaje i u Makedoniji i u Podgorici i u Prištini. Srbija nije u panici što se tiče migranata. Daćemo sve od sebe i uvjeren sam da se tako nešto (oružani sukobi) neće dogoditi", izjavio je Vučić na konfereniciji za novinare poslije zajedničke sjednice Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH u Sarajevu.

Zvizdić je ocijenio da bi se situacija značajno usložila na području Zapadnog Balkana ako bi Njemačka i Austrija zatvorile granice, i da bi to moglo podići tenzije u regionu, ali da o sukobima nema govora.

"O spremanju oružanih sukoba nema ni govora. Mi danas govorimo o budućnosti, ekonomskoj saradnji, o dvije države koje mogu postati žarište ekonomskih kretanja čitavog regiona, koje imaju evropsku budućnost", kazao je Zvizdić.