Irinej: Ako dođe do sile, moramo učiniti sve da vratimo Kosovo i Metohiju

"Sada je riječ o tome da nam uzmu svetinje i da ih proglase ih svetinjama Kosova", kazao je Irinej
70 komentar(a)
Irinej, Berane, Foto: Tufik Softić
Irinej, Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 03.11.2015. 16:30h

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej rekao je danas u Nišu da "smo svi dužni da dignemo glas u zaštiti Kosova i Metohije i da ako dođe do sile, moramo učiniti sve da milom ili silom to vratimo".

"Nadam se da nećemo biti u prilici da na taj način to branimo, već da će svijest i savjest onih koji odlučuju o našoj sudbini progovoriti na način kako treba da govori jedna probuđena i čista ljudska savjest", rekao je Irinej novinarima povodom početka zasijedanja Uneska.

"Sada je riječ o tome da nam uzmu svetinje i da ih proglase ih svetinjama Kosova", dodao je Irinej.

Srpski patrijarh je, prilikom posjete niškoj eparhiji, rekao da se na Kosovu i Metohiji nalaze "naše svetinje, to je naša istorija, naša kultura, početak svega onoga velikog i trajnog u našoj istoriji, našoj kulturi."

"Mi to ni u kom slučaju ne možemo dozvoliti ni sebi, ni drugima, da Kosovo i Metohija ne budu naroda kome pripada od kako se zna za Kosovo i Metohiju i srpski narod", kazao je Irinej.

On je rekao i da srpske svetinje treba sada povjeriti narodu koji je čitavim vemenom svoje istorije palio te svetinje i da se to ne smije dozvoliti.

Irinej je dodao i da se na Kosovu nalazi rezidencija srpskih patrijarha (Pećka patrijaršija), kao i najveće svetinje srpske istorije i kulture.

Irinej je takođe danas u Beogradu razgovarao sa predsjednikom Nove srpske demokratije (NOVA) Andrijom Mandićem i tom prilikom rekao da u Crnoj Gori treba da pobijede pravda i mir i da je to pravi put za prevazilaženje teške situacije u kojoj se Crna Gora nalazi.

Bonus video: