ZAVRŠENA SJEDNICA

Skupština Kosova ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Poslije uvodnih izlaganja poslanici opozicije su zajedno sa svojim liderima napustili skupštinsku salu i na taj način bojkotovali glasanje, što su i najavili da će uraditi
1 komentar(a)
Skupština Kosova, Foto: Beta/AP
Skupština Kosova, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.11.2015. 15:29h

Skupština Kosova ratifikovala je danas Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Kosova sa EU.

Za zakon o potvrđivanju Sporazuma od 87 prisutnih poslanika glasalo je 86, među kojima i poslanici Srpske liste.

Poslije uvodnih izlaganja poslanici opozicije su zajedno sa svojim liderima napustili skupštinsku salu i na taj način bojkotovali glasanje, što su i najavili da će uraditi.

Predstavljajući zakon o ratifikaciji SSP ministar za evropske integracije Bekim Čolaku rekao je da je Kosovo spremno da ostvari sve kriterijume za učlanjenje u Evropsku uniju.

On je ocijenio da je ovo najznačajnija sjednica Skupštine Kosova od proglašenja nezavisnosti Kosova i da će SSP Kosovu donijeti direktne dobiti.

"Koristi se neće okončati ovdje, u narednim fazama će se vidjeti konkretne dobiti. SSP u sebi sadrži sve vrijednosti - od borbe protiv kriminala i korupcije do ekonomskog razvoja", rekao je Čolaku i dodao da je SSP sa Kosovom sličan sporazumima koji su ranije potpisale druge države.

Predsjednica parlamentarne komisije za evropske integracije Teuta Sahatčiu pozvala je poslanike Skupštine Kosova da jedinstveno glasaju za SSP, kako bi mogla početi njegova primjena.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Adem Grabovci rekao je da je SSP najznačajniji akt nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Izolovano Kosovo znači crnu tačku na Balkanu", rekao je Grabovci dodajući da je sljedeći potez liberalizacija viza, što će se desiti vrlo brzo nakon potpisivanja sporazuma.

Predsjednik poslaničke grupe DSK Ismet Bećiri je današnji dan nazvao izuzetno značajnim za Kosovo i narod.

Uoči današnje sjednice Skupštine Kosova uvedene su stroge mjere kontrole, pa su na ulazu u skupštinsku salu postavljena tri detektora za registrovanje metala kroz koja moraju da prođu svi koji ulaze u Skupštinu.

Strogim mjerama pregleda podvrgnuti su poslanici, ministri, članovi diplomatskog kora, novinari i posmatrači.

Rigorozne mjere kontrole uvedene su nakon petonedeljnih incidenata koje su poslanici opozicije organizovali u Skupštini Kosova zahtjevajući da premijer Isa Mustafa povuče potpis sa sporazuma o formiranju zajednice srpskih opština i demarkacije granice Kosova i Crne Gore.