Fišer: Treba poštovati briselske sporazume

"Mi smo zadovoljni što smo privukli veliki broj investitora iz Austrije, posebno u oblastima finansija i osiguranja", rekla je Jahjaga
1 komentar(a)
Hajnc Fišer, Atifete Jahjaga, Foto: Beta/AP
Hajnc Fišer, Atifete Jahjaga, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.10.2015. 10:47h

Predsjednik Austrije Hajnc Fišer zatražio je danas od poslanika Skupštine Kosova zatražio da se poštuju sporazumi koji su postignuti u briselskom dijalogu Beograda i Prištine.

"Sporazumi koji su ostvareni u Briselu, između Kosova i Srbije treba da se poštuju", rekao je Fišer tokom obraćanja poslanicima Skupštine Kosova na svečanoj sjednici koja je održana u njegovu čast.

Govoreći o privrednoj saradnji, Fišer je rekao da je zadovoljan saradnjom Austrije i Kosova i založio se da se ta saradnja proširi.

"Ja sam veoma zadovoljan. Države Evropske unije su imale dileme kako da se postave prema Kosovu, ali Austrija nije imala taj problem", rekao je austrijski predsjednik, dodavši da je njegova zemlja uvijek imala pozitivan odnos prema Kosovu.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga takođe je, na otvaranju Ekonomskog foruma, izrazila zadvoljstvo saradnjom s Austrijom, istakavši da Beč predstavlja "vrata našeg regiona prema Evropskoj uniji".

"Mi smo zadovoljni što smo privukli veliki broj investitora iz Austrije, posebno u oblastima finansija i osiguranja", rekla je Jahjaga i dodala da je učešće 25 velikih kompanija na tom forumu od izuzetnog značaja.

Tokom posjete Fišera Kosovu potpisana su tri sporazuma iz oblasti finansija, zdravstva i infstrukture.

Predsjednik Ausrtije se danas susreo i s premijerom Isom Mustafom.

Poslije obraćanja kosovskim poslanicima, Fišer i Jahjaga će posjetiti Prizren i Katoličku crkvu i Sinan pašinu džamiju.

Agencija Beta saznaje da je predsjednik Fišer zatražio da obiđe i neki od pravoslavnih hramova u Prizrenu, ali da najviši zvaničnici Srpske pravoslavne crkve nisu za to bili zainteresovani.

Bonus video: