Dačić: Imaće i Crna Gora i Makedonija neki zahjtev u međunarodnim organizacijama

Dačić se zapitao kako je moguće da Crna Gora i Makedonija ne prave razliku između onoga što je bitno za Srbiju i nekih poteza kojim su, kako je rekao, htjeli da pošalju poruku Zapadu
53 pregleda 23 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 23.10.2015. 16:12h

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je, povodom glasanja Crne Gore i Makedonije u Izvršnom savjetu Uneska, da će se podrška koju su pružile usvajanju predloga da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju odraziti na njihove odnose sa Srbijom.

"Ostaće mrlja na našim odnosima. Pošto Crna Gora i Makedonija ne gledaju na nas kao na prioritet, neće ni oni nama to biti", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje studenata na tribini "Položaj Srbije u medunarodnim odnosima" na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

"Imaće i oni neki zahjtev u međunarodnim organizacijama koji mi nećemo podržati", istakao je on.

Dačić se zapitao kako je moguće da te zemlje ne prave razliku između onoga što je bitno za Srbiju i nekih poteza kojim su, kako je rekao, htjeli da pošalju poruku Zapadu.

Prema njegovim riječima, pitanje članstva Kosova u Unesku nije isto to što i pitanje članstva u Međunarodnom olimpijskom komitetu.

"Jedno je guranje lopte, a drugo su Dečani", naglasio je on.

"J.B.Tito je najbolji brend Srbije i Balkana"

Dačić je poručio danas studentima beogradskog Fakulteta političkih nauka da je nekadašnji doživotni predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito najbolji brend Srbije i Balkana.

"Ne kukam ja za Titom, ja kukam i žalim što danas nemamo takvu spoljnopolitičku poziciju, da Srbija bude poštovana, a ne da nam neka Estonija ili Letonija dijele lekcije o demokratiji", rekao je Dačić na tribini "Položaj Srbije u međunarodnim odnosima".

Poslije godina konfuzije Srbija je shvatila da ima pravo na svoje interese, a jedan od njih je jačanje spoljnopolitičke pozicije zemlje, rekao je i dodao da to podrazumijeva i resetovanje odnosa sa velikim silama.

"Našoj zemlji treba plan, vizija gdje će biti naša država i narod za 100 godina", rekao je Dačić.

Biti mala država i pravilno shvatiti svoje mjesto u svijetu jedan je od najvažnijih zadataka ljudi koji upravljaju tom malom zemljom, rekao je on i dodao da su male zemlje često izložene refleksiji interesa velikih sila, rekao je Dačić i dodao: "Moramo da tražimo minimalni zajednički imenitelj sa interesima velikih sila".

Poslije godina konfuzija i maštanja o raznim stubovima, Srbija je, kako je istakao, shvatila da ima pravo na svoje interese i plan.

Povodom 20. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma i nekih zahtjeva za njegovu reviziju, Dačić je rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, da će poštovati svaki dogovor tri naroda, ali da neće prihvatiti nikakvu silu i preglasavanje.

"Naš interes je mir", naglasio je on.

Nećemo uvesti sankcije Rusiji

Govoreći o sankcijama Rusiji, šef srpske diplomatije je ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije toj zemlji jer to "ne odgovara našim interesima".

Sa druge strane, Srbija jasno kaže da je njen osnovni interes da postane članica Evropske unije i naglasio da treba igrati otvorenih karata u svijetu koji svoje karte krije.

"Srbija mora da se kreće ka cilju, jasno i oslobođena iluzija i mitova o svom značaju da zna šta je njen državni interes", naglasio je on.

Jedan od takvih interesa, dodao je, jačanje spoljnopolitičke pozicije Srbije.

"Kad je Srbija jaka, sve ostalo je lako", rekao je Dačić i objasnio da popravljen spoljnopolitički položaj zemlje omogućuje lakše rješavanje ostalih problema.

Srbija, kako je naveo, mora da traži saveznike na međunarodnoj sceni.

"Potrebne su nam pobjede, ne treba da vodimo bitke koje su unaprijed osuđene na propast, ne treba da slavimo poraze, već pobjede", istakao je on.

Bonus video: