Crnadak: Ne prznajemo Kosovo i nećemo ukidati vize

"Bosna i Hercegovina hoće da učini sve da olakša kretanje građana, roba i usluga da bi se omogućilo što normalnije funkcionisanje, ali o ukidanju viza se neće raspravljati. Građanima Kosova vize nije ukinula ni Evropska unija", jasan je Crnadak
5 komentar(a)
Igor Crnadak, Foto: Beta
Igor Crnadak, Foto: Beta
Ažurirano: 23.10.2015. 12:36h

Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo i to pitanje se neće otvarati i tretirati za vrijeme trajanja mandata aktuelne vlasti, izjavio je Igor Crnadak.

Ministar spoljnih poslova BiH je osim toga negirao da će u narednom periodu na sjednicama Saveta ministara jedna od tema biti ukidanje viza za građane Kosova, prenose "Nezavisne novine".

"Bosna i Hercegovina hoće da učini sve da olakša kretanje građana, roba i usluga da bi se omogućilo što normalnije funkcionisanje, ali o ukidanju viza se neće raspravljati. Građanima Kosova vize nije ukinula ni Evropska unija", jasan je Crnadak.

Na Poslovnom forumu BiH - Kosovo, koji se prvi put održava u Sarajevu nakon 2008. godine od kada je država uvela vize za građane Kosova, ukazano je da privreda BiH dnevno gubi milion eura zbog viznog režima.

Kao reciprocitet na odluku BiH, Kosovo je krajem 2013. godine uvelo vize za građane Bosne i Hercegovine.

O koliko komplikovanom postupku se radi najbolje govori podatak da građani sa prebivalištem na Kosovu po vizu moraju u Skoplje, a građani BiH u Tiranu, ili u Zagreb.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova BiH, tokom ove godine građanima Kosova izdato je 612 viza, a nijedan zahtjev nije odbijen.

Bonus video: