Lutovac: U Beogradu niko nije protiv Đukanovića

On je ocijenio da se niko, izuzev nekoliko vanparlamentarnih stranaka u Srbiji, nije izričito izjasnio da bi mu odgovaralo da dođe do smjene vlasti u Crnoj Gor
12 komentar(a)
zoran lutovac, Foto: Luka Zeković
zoran lutovac, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.10.2015. 08:14h

Odnosi Srbije sa Crnom Gorom najviše su unaprijeđeni na retoričkom planu, kazao je bivši ambasador Srbije u Podgorici, Zoran Lutovac.

Tako unaprijeđeni odnosi, nažalost, počivaju na ličnim odnosima lidera najvećih stranaka u obje države, a ne na nekim ozbiljnim temeljima međudržavne saradnje.

Odnosi Srbije i Crne Gore, kako je kazao, ne bi trebalo da zavise od toga ko je na vlasti u Beogradu ili Podgorici.

„Ti odnosi moraju biti građeni na stabilnoj svestranoj saradnji koja ne zavisi od personalnih promjena. Čini se da polako preovlađuje takav stav među svim relevantnim akterima u obje zemlje“, kazao je Lutovac za list Danas.

On je ocijenio da se niko, izuzev nekoliko vanparlamentarnih stranaka u Srbiji, nije izričito izjasnio da bi mu odgovaralo da dođe do smjene vlasti u Crnoj Gori.

„Predsjednik Vlade i predsjednik države imaju veoma dobre lične odnose sa Đukanovićem, dok ostali, na osnovu onog što se moglo čuti, ne žele da se svrstavaju, i načelno osuđuju nasilje“, ocijenio je Lutovac.

Upitan da li su realne i istinite tvrdnje da Rusiji odgovara silazak sa vlasti premijera Crne Gore Mila Đukanovića, s obzirom na to da je njegov plan da Crna Gora uđe u NATO, Lutovac je kazao da Rusija svakako ne bi željela da Crna Gora uđe u NATO, ali do skoro nije bila posebno zainteresovana da to pokuša da spriječi.

Na pitanje koliko loši odnosi u vladajućoj koaliciji mogu da utiču da se vlast sama od sebe pritisnuta protestima uruši, on je odgovorio da su odnose u vladajućoj koaliciji najbolje opisali i vidljivim učinili funkcioneri dvije najjače stranke koalicije.

„SDP tvrdi da je DPS uticao na to da se njihova stranka podijeli i odbio zahtjev SDP-a da zameni ministre u Vladi koji su napustili stranku – te su obznanili da zbog toga uskraćuju podršku Vladi u parlamentu, alii to da će ostati u njoj samo do poziva za članstvo u NATO“, kazao je Lutovac.

Na drugoj strani, rekao je, DPS tvrdi da je SDP izgubio važnost koju je imao i da više ne može igrati ulogu „jezička na vagi“ jer postoje druge stranke u opoziciji koje mogu zauzeti njeno mjesto

„Dakle, među glavnim koalicionim partnerima nema povjerenja, razmjenjene su teške riječi i takvo stanje sigurno ne ide u prilog stabilnosti Vlade“, kazao je Lutovac.

Bonus video: