Dačić: Prema Crnoj Gori ćemo se odnositi istom mjerom

"Riječ je o njihovim unutrašnjim odnosima, mi smo mnogo uložili u razvoj odnosa sa zemljama u regionu. Kako se neko odnosi prema našim interesima, tako ćemo i mi prema njihovim. Ne vjerujem da ćemo mi glasati za njihove stvari na međunarodnom planu"
79 pregleda 37 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Beta
Ivica Dačić, Foto: Beta
Ažurirano: 22.10.2015. 08:04h

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da vjeruje da postoji šansa da Generalna konferencija Uneska u novembru ipak ne primi Kosovo u tu organizaciju.

Dačić je rekao da je najvažnije da Srbija nastavi s političkom aktivnošću i da se nada da će na Generalnoj konferenciji među 60 zemalja koje nisu priznale Kosovo, biti i određen broj onih koji će glasati protiv prijema Kosova.

"Vjerujem da postoji šansa da prijedlog ne prodje. Mi ćemo biti u Parizu (gdje je sjedište Uneska), bićemo veoma aktivni i na bilateralnom nivou i pošto je potrebno da glasa dve trećine (članica) da bi odluka o prijemu Kosova prošla, nadam se da će među 60 zemalja, koje nisu priznale Kosovo, jedan broj glasati protiv", rekao je Dačić.

On je naveo da bi odluka o prijemu Kosova u Unesko dugoročno gledano predstavljala opasnost za kulturnu baštinu Srbije.

"Neće se ništa dešavati sada, jer će Kosovo biti pod budnim oko međunarodne zajednice, ali dugoročno gledano, to jeste opasnost", rekao je Dačić.

Govoreći o tome što su Crna Gora i Makedonija glasale za preporuku da Kosovo bude primljeno u Unesko, on je kazao da će se i Srbija prema tim zemljama na međunarodnom planu u budućnosti odnositi istom mjerom.

"Riječ je o njihovim unutrašnjim odnosima, mi smo mnogo uložili u razvoj odnosa sa zemljama u regionu. Kako se neko odnosi prema našim interesima, tako ćemo i mi prema njihovim. Ne vjerujem da ćemo mi glasati za njihove stvari na međunarodnom planu", rekao je Dačić.

Izvršni savjet Uneska usvojio je juče u Parizu preporuku za prijem Kosova u članstvo te organizacije. Za preporuku o prijemu Kosova upućenu Generalnoj konferenciji Uneska glasalo je 27 zemalja, 14 je bilo protiv, a 14 uzdržano.

Bonus video: