LET BEJRUT - TRST

Dva hrvatska MiG-a presrela putnički Boing

MORH je saopštio da je uspješno izvođenje zadatka hrvatskim snagama, demonstriralo brzi prenos podataka i naređenja između operativnih centara zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz sastava HRZ i PZO
12 komentar(a)
avion, Foto: Shutterstock.com
avion, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.02.2019. 23:35h

Dva hrvatska aviona tipa MiG presrela su danas putnički Boing na liniji iz Bejruta jer posada nije odgovarala na pozive kontrole leta.

Nakon što je uspostavljena radio veze sa Boingom 737, hrvatskim pilotima koji su djelovali po unaprijed propisanoj proceduri i naređenju, izdata je naredba za povratak, a Boing je nastavio let prema planu.

U saopštenju Ministarstva odbrane Hrvatske (MORH), kaže se da Boing 737 u vlasništvu italijanske vazduhoplovne kompanije "Meridiana", koji je letio na relaciji Bejrut - Trst, a s kojim ni hrvatska niti italijanska kontrola leta nisu mogle uspostaviti radio vezu.

Zbog toga je nadređena NATO komanda u Španiji, drugi put ove godine, podigla pripravnost NATO snaga iz sastava oružanih snaga Hrvatske, naredilo dežurnom borbenom dvojcu iz sastava 91. vazduhoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protivvazdušne odbrane (HRZ i PZO) 10-minutnu pripravnost za polijetanje.

MORH je saopštio da je uspješno izvođenje zadatka hrvatskim snagama, demonstriralo brzi prenos podataka i naređenja između operativnih centara zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz sastava HRZ i PZO.

Preporučujemo za Vas