Han razočaran napustio Skoplje

Han je upozorio da ovaj debakl u pregovorima može da se odrazi na makedonske eurointegracije, s obzirom na to da se za oko dvije nedjelje očekuje objavljivanje izvještaja o napredovanju Makedonije i pitanje je da li će dobiti preporuku za pristupne pregovore sa EU
0 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Beta/AP
Johanes Han, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.10.2015. 09:56h

Evropski komesar Johanes Han je razočaran otišao iz Skoplja pošto su bez uspjeha završeni pregovori četiri vodeće političke partije, što bi moglo da se odrazi na makedonske eurointegracije, prenijeli su makedonski mediji.

Četiri najuticajnije makedonske partije, naime, nisu postigle dogovor ni po jednom od otvorenih pitanja.

"Razočaran sam, ovo je bio loš dan, ali sam i dalje optimista. Politički likderi treba da shvate ozbiljnost situacije i da pokažu liderstvo, Ne može Evropa da donosi odluke za makedonske lidere", rekao je Han i napustio rezidenciju EU u Pržinu.

Han je izrazio duboku zabrinutost za ishod pregovora. On očekuje da se rokovi poštuju pošto novih, kako je rekao, neće biti.

On je upozorio da ovaj debakl u pregovorima može da se odrazi na makedonske eurointegracije, s obzirom na to da se za oko dvije nedjelje očekuje objavljivanje izvještaja o napredovanju Makedonije i pitanje je da li će Makedonija dobiti preporuku za pristupne pregovore sa EU.

Maratonski susret je završen jutros oko četiri časa pošto su negdje oko ponoći susret prvi napustili lideri DUI i DPA Ali Ahmeti i Menduh Tači. Poslije njihovog odlaska Han nije uspio da približi stavove ni stavove SDSM-a i VMRO-DPMNE, Zorana Zaeva i Nikole Gruevskog, pošto su Zakon o "bombama" i Zakon o vladi za njih najspornije tačke.

Lider SDSM-a je poručio da ima još 20 sati da se ispoštuje dogovoreno, a da će poslije toga reći šta i kako dalje.

Ilija Dimovski je u ime VMRO-DPMNE poručio da će se pregovori nastaviti danas u radnim grupama i najavio da se očekuje da će se Zako o izborima danas naći u Sobraniju.

Bonus video: