Blic: Pale teške riječi između Vučića i Tačija

Kako saznaje "Blic", Vučić je rekao da se "Srbija držala svoje riječi, ali da svi drugi svoje obaveze nijesu ispunili"
7 komentar(a)
Isa Mustafa, Federika Mogerini, Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Isa Mustafa, Federika Mogerini, Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 14.10.2015. 06:50h

Između premijera Srbije Aleksandra Vučića i šefa kosovske diplomatije Hašima Tačija pale su teške riječi sinoć u Briselu, javlja "Blic".

U Briselu sinoć nije došlo do dogovora oko prijema Kosova u UNESKO.

"Nemojte više da mi govorite o poglavljima. Ako hoćete otvorite ih, ako nećete nemojte", burno je reagovao Vučić na neformalnom sastanku sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini i kosovskim premijerom Isom Mustafom u Briselu.

Kako saznaje "Blic", Vučić je rekao da se "Srbija držala svoje riječi, ali da svi drugi svoje obaveze nijesu ispunili". Podsjetio je i da vlada Kosova i dalje nije donijela uredbu o formiranju Zajednice srpskih opština, a da dogovor o katastru još iz 2011. godine uopšte nije počela da implementira.

Vučić je oštro osudio hapšenje Srba na Brezovici i pokušaj učlanjenja Kosova u UNESKO, bez znanja Srbije, ne samo od prištinske strane, već i od najvećeg broja članica EU.

Razgovori u Briselu su juče veoma bili teški, a po saznanjima "Blica" došlo je čak i do verbalnog sukoba između Vučića i Tačija.

"Blic" nezvanično saznaje da će o njemačkom amandmanu za pregovaračko poglavlje 35 za 2-3 dana biti razgovora u državnom vrhu u Beogradu.

Mogerini: Vučić i Mustafa posvećeni sprovođenju svih sporazuma

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa, ponovili su da ostaju posvećeni sprovođenju svih ranije postignutih sporazuma, naročito onih usvojenih 25. avgusta u Briselu, saopšteno je iz kabineta šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

"Dvojica premijera vodila su otvoren razgovor o trenutnoj situaciji u dijalogu, naročito kada je riječ o sprovođenju sporazuma sklopljenih 25. avgusta", navodi se u saopštenju, objavljenom na Tviter nalogu portparolke Mogerinijeve, Maje Kocijančič poslije jučerašnjeg sastanka.

Mogerini je bila domaćin neformalne večere, kojoj su Vučić i Mustafa prisustvovali u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, dodaje se u saopštenju.

Đurić: Dodatni pritisak na Srbiju da prizna Kosovo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju vlade Srbije Marko Đurić izjavio je sinoć da postoji novi amandman na predlog platforme za pregovaračko Poglavlje 35 kojim se dodatno pogoršavaju uslovi za eurointegracije Srbije i vrši pritisak da se Srbija natjera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova.

"Premijer Aleksandar Vučić veoma ozbiljno razmišlja o tome na koji način posmatrati budućnost procesa dijaloga, političkog života u zemlji, možda i same vlade", rekao je Đurić je za RTS.

Đurić je rekao da se amandmanom vrši dodatni pritisak na Srbiju u pokušaju da se Srbija natera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova i dodao da je predlagač amandamana Nemačka, a podržavaju ga Velika Britanija i Hrvatska.

On je rekao da će premijer, kao i cijela vlada, u narednim danima veoma intenzivno razmišljati o tome šta i kako dalje.

Đurić je rekao da ima utisak da mnogi u EU ne razumiju šta se zapravo dešava i kakva je razmjera problema sa kojima se suočavamo.

"Mnogi nijesu vjerovali da ćemo, kada smo bili suočeni sa rezolucijom o Srebrenici, mi zatražiti pomoć od Rusije, pa smo je zatražili i pobijedili smo, spriječili štetnu rezoluciju i da budemo označeni kao genocidni narod. Mislili su da nećemo uvesti kontramjere kad je Hrvatska uvela blokadu na granici, pa smo uspjeli da se izborimo", naveo je Đurić.

On je rekao da EU treba otvoreno da kaže da li želi Srbiju ili ne, ali da ovo što sad predstavljaju ne govori ništa dobro o željama i namjerama u vezi sa učlanjenjem Srbije u EU.

Đurić je rekao da Beograd želi da finalizuje odnose sa Prištinom i da razgovara.

"Moramo da se dogovaramo u korist svih građana, ali nemojte da tražite ni od premijera ni od srpske delegacije da rade protiv svog naroda, jer mi to nećemo", rekao je Đurić.

Upitan da li ima nade da se sadržaj na papiru popravi, Đurić je rekao da srpska delegacija ne bi bila u Briselu da ne vjeruje da razgovor ima smisla.

"Ali nije fer suočavati Srbiju sa novim uslovima, u ovom trenutku, kad radimo na reformama. To od onih koji se predstavljaju kao vaši prijatelji i koji vas žele kao dio svoje porodice jednostavno nije fer", rekao je Đurić.

Bonus video: