Vučić: Da sam otišao u Elbasan, Srbija bi bila ponižena

On je naglasio da njegova odluka da ne ide u Elbasan nije donijeta iz bezbjednosnih razloga, jer njega to ne zanima i precizirao da ukoliko predsjednik vlade jedne države negdje dolazi moraju biti ispunjeni određeni uslovi, a nijesu
15 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.10.2015. 11:40h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u na utakmicu Albanija-Srbija ne ide jer nije dobio garancije da tamo neće biti kosovski premijer Hašim Tači i istakao da bi u suprotom Srbija bila ponižena.

On je naglasio da njegova odluka da ne ide u Elbasan nije donijeta iz bezbjednosnih razloga, jer njega to ne zanima i precizirao da ukoliko predsjednik vlade jedne države negdje dolazi moraju biti ispunjeni određeni uslovi, a nijesu.

"Nijesam dobio garancije da tamo neće biti ljudi o kojima sam govorio. Nisam otišao, jer bi Srbija bila ponižena", rekao je Vučić i ponovio da ga bezbjednosni razlozi ne zanimaju, niti to što "neki magarac prijeti njegovim naočarima iz Srebrenice", rekao je premijer.

Vučić je dodao i da odluka takođe nije imala veze sa odnosima dvije zemlje.

"Očigledno da se sve politizovalo, napravilo se bezbroj problema koje sam želio da izbegnem. Dao sam blagu i umirijući izjavu, kakvu mislim da državnici treba da daju i nisam na papir stavio sve što sam mislio", podvukao je Vučić.

Premijer je ranije danas u pismu javnosti poručio da je odlučio da ne prisustvuje fudbalskoj utakmici Albanija-Srbija, u Elbasanu, zbog politizacije tog sportskog događaja, a od albanskih vlasti je zatražio da svim građanima Srbije obezbijede punu sigurnost prije, tokom i poslije meča.

Vučić: Narednih šest mjeseci bez razgovora sa ambasadorom Albanije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u narednih šest mjeseci sa ambasadorom Albanije Iljirom Boćkom, neće biti diplomatskih kontakata, zbog toga što je odbio da primi protestnu notu usljed incidenata prije fudbalske utakmice reprezentacija Srbije i Albanije.

Vučić je novinarima u Vladi Srbije, kazao da Albanija ima pravo na takvu reakciju, na koju Srbija može da odgovori na dva načina, ili da Boćku proglasi za nepoželjnu osobu ili da se u narednih šest mjeseci ni jedan zvaničnik ne sretne sa njim.

"On u narednh šest mjeseci neće moći da dođe do mene, kao ni do bilo kog drugog zvaničnika, takvo nediplomatsko ponašanje ne mogu da razumijem", rekao je Vučić.

Dodao je da se nada i da niko u Albaniji nije želio takav incident, "iako tu nije bio samo jedan kamen, već i drugog nesportskog ponašanja".

Ministarstvo spoljnih poslova juče je pokušalo da uruči protestnu notu ambasadoru Albanije, koji se nije odazvao pozivu, zbog kamenovanja autobusa sa fudbalskim reprezentativcima Srbije na putu od aerodroma do hotela.

Bonus video: