Nikolić: I dalje vodimo bitku da Kosovo ne uđe u UN

Predsjednik Srbije je, međutim, rekao da građani nisu birali ovu vlast da bi od nje slušali kako je nešto teško, već da bi svi posvećeno radili i da bi svi bili ponosni što su građani Srbije
6 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: Beta
Tomislav Nikolić, Foto: Beta
Ažurirano: 04.10.2015. 11:20h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija, uz napore da oporavi ekonomiju i otvori nova radna mjesta, i dalje vodi bitku da ne dozvoli ulazak "samoproklamovane države Kosovo u Ujedinjene nacije".

"Ulažemo ogromne napore da razumne ljude u svijetu ubjedimo da Kosovo ne može da postane članica organizacije UNESKO i da je kosovska kulturna baština i istorija isključivo srpska. Ako smo je čuvali 11 vjekova, mi Srbi ćemo je čuvati i dalje, jer je geografija i to što se nalazi na teritoriji Kosova, ne čini kosovskom već samo srpskom", rekao je Nikolić na centralnoj komemorativnoj svečanosti u Spomen parku Jajinci.

Nikolić je rekao da se Srbija bori na način koji nije uvjek vidljiv, ali je jedini moguć u svijetu u kojem vlada sila. On je rekao da građani, ipak, treba da budu sigurni da Srbija nikada neće odustati od te borbe, iako je ona nekada mučna, i da je na to obavezuju i ljudi koji su u Jajincima stradali u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik Srbije je, međutim, rekao da građani nisu birali ovu vlast da bi od nje slušali kako je nešto teško, već da bi svi posvećeno radili i da bi svi bili ponosni što su građani Srbije.

"Dobro je, biće bolje, ali čeka nas još odricanja da bi se svrstali u red država koje dobro žive", rekao je Nikolić.

Govoreći o desetinama hiljada Srba, Roma i Jevreja koji su njemački nacisti ubili u Jajincima u Drugom svjetskom ratu, Nikolić je rekao da "nema težeg zadatka od vraćanja u bolnu prošlost, ali da ne smjemo da ostanemo nijemi pred razmjerama tog zločina i da ne smijemo da prestanemo da postavljamo sebi pitanje kako je moguće da čovjek čovjeku nanese toliko zla".

"Zaborav i negiranje istine su loši saveznici, posebno na našem Balkanu na kojem su bjesneli ratovi i koji su gazili osvajači", rekao je Nikolić i dodao da je zbog toga potrebno gajiti politku dobrosusjedstva koja može doprinjeti da se takve stvari više ne ponavljaju.

Nikolić je rekao da u najviše vrijednosti srpskog društva svrstava to što potomci stradalih stvaraju društvo u kojem neće biti mržnje i koje nema osvetu za cilj, iako žrtve nikada neće biti izbrisane iz sjećanja.

On je podsjetio da je Srbija u Drugom svjetskom ratu bila jedina okupirana zemlja u kojoj je za svakog ubijenog njemačkog vojnika strijeljano 100 civila.

"Organizovali su logore, ali ni to nije bilo dovoljno. Nije im bilo dovoljno da ubijaju nego i da ponize ljude i liše dostojanstva, sadističkim postupcima koje samo bolestan um može da smisli", rekao je Nikolić.

Bonus video: