Rudan: SAD i evropske države godinama nekažnjeno ubijale

Na pitanje ima li i Hrvatska kao članica EU ulogu u ovoj izbjegličkoj krizi, Rudanova je kazala da na to ovih dana odgovaraju hrvatski novinari
13 komentar(a)
Vedrana Rudan, Foto: Privatna arhiva
Vedrana Rudan, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 27.09.2015. 06:58h

Hrvatska spisateljica Vedrana Rudan smatra da je u vezi sa izbjegličkom krizom jasno samo jedno, a to je da su Amerika i evropske države godinama nekažnjeno ubijale, i da danas to Evropi dolazi na naplatu, a Americi ne.

"Ona je daleko. Ona je uvijek krvnik, nikada još nije odgovarala za milione odrubljenih glava širom kugle zemaljske. Gadi mi se pisati o tome. Frustrira me što na ovom svijetu samo Amerika stalna jest", rekla je Rudan u intervjuu za "Blic".

Na pitanje ima li i Hrvatska kao članica EU ulogu u ovoj izbjegličkoj krizi, Rudanova je kazala da na to ovih dana odgovaraju hrvatski novinari.

U tom kontekstu ona je pomenula nekoliko afera koje su pokrenuli hrvatski mediji, a koje upućuju na sumnju o umiješanosti Hrvatske u rat u Siriji.

Rudanova je naglasila da je ponosna na hrvatske novinare koji otkrivaju prljavu hrvatsku politiku, koju sigurno neće oprati, kako je navela, ovih dana popularno dijeljenje sokića i ćebadi sirijskoj siročadi.

"Danas čitam u "Ekspresu", autori teksta Tea Kvarantan Soldatić i Boris Rašeta: "...kada se talas izbjeglica sručio na Hrvatsku, niko u vlasti i opoziciji nije podsjetio na činjenicu da i naša zemlja ima udjela u krvavom sirijskom ratu, koji je na bjekstvo natjero milione ljudi. Danas više nije tajna: tri hiljade tona oružja su tokom 2012. i 2013. godine u Siriju otpremljene sa zagrebačkog aerodroma...Oružje je završilo u rukama ISIL-ovaca...Hrvatska vlada nikad građanima nije pružila suvislo objašnjenje o toj operaciji, sve je razotkriveno zahvaljujući novinarima...", kaže, između ostalog, Rudanova.

Ona je, ujedno, citirajući nedavnu opasku premijera Milanovića "šaraj malo, šaraj", upitala zašto bi neko uopšte morao šarati prije nego što sirijske izbjeglice pošalje u Hrvatsku.

"Svi koji dođu u našu zemlju potomci su onih koje je i hrvatska pobila", smatra hrvatska spisateljica.

Bonus video: