Grčka će se izjasniti o izručenju jednog od ubica Brisa Tatona

Puzigaća (34) je prerušen u monaha priveden na aerodrom u Atini gdje je došao sa Tajlanda
93 pregleda 1 komentar(a)
Bris Taton
Bris Taton
Ažurirano: 14.09.2015. 14:57h

Dejanu Puzigaći osuđenom u odsustvu 2009. godine u Beogradu za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona danas je određen pritvor u Grčkoj gdje je uhapšen krajem prošle nedjelje i čeka se odluka o francuskom zahtjevu za njegovo izručenje, rekao je danas jedan sudski izvor.

Puzigaća (34) je prerušen u monaha priveden na aerodrom u Atini gdje je došao sa Tajlanda. On je danas prije podne izveden pred ekstradicionog tužioca koji je primio na znanje francuski zahtjev i odredio mu pritvor u atinskom zatvoru Koridalosu.

Puzigaća se smatra jednim od četvorice organizatora linča francuskog navijača i u roku od dvadeset dana će ga saslušati savet sudija koji će dati prvo mišljenje o francuskom zahtjevu za izručenje. Zatim će ministar pravde donjeti konačnu odluku.

Puzigaća je posljednji iz grupe osuđenih koji je bio u bjekstvu. Za njim je raspisana potjernica preko Interpola zbog saučesništva u ubistvu Tatona.

Tatona (28) je grupa navijača fudbalskog kluba Partizan pretukla 17. septembra 2009. godine na Obilićevom vijencu u centru Beograda, uoči utakmice beogradskog tima i francuskog Tuluza. Taton je od povreda umro 12 dana kasnije, 29. septembra 2009.

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je zatvorske kazne četrnaestorici osuđenih za ubistvo. Kazne za Đorđa Prelića i Dejana Puzigaću, sa prvostepenih 35 i 32 godine zatvora, na 15 i 14 godina zatvora. Kazne su smanjene i Ljubomiru Markoviću i Ivanu Grkoviću, koji su prvostepeno osuđeni na po 30 godina zatvora.

Tatona (28) je grupa navijača fudbalskog kluba Partizan pretukla 17. septembra 2009. godine na Obilićevom vencu u centru Beograda, uoči utakmice beogradskog tima i francuskog Tuluza. Taton je od povreda umro 12 dana kasnije, 29. septembra 2009.

Francuski advokat roditelja Brisa Tatona Gi Debuison pozdravio je hapšenje i rekao da je to "odlična vijest". On je zatražio da se vodi jedan sudski postupak sa još jednim od osuđenih, koji je uhapšen u Španiji 2013.

Đorđe Prelić, koji je takođe bio osuđen u odsustvu treba početkom oktobra da se pojavi pred srpskim sudom u ponovljenom postupku, rekao je Debuison.

Bonus video: