Osumnjičeni za prijetnje Vučiću u kućnom pritvoru

Malenović je uhapšen 18. avgusta, kao i beogradski advokat Dejan Krstić, koji se sumnjiči za isto krivično djelo, ali je pušten da se brani sa slobode
71 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: BETAPHOTO
Aleksandar Vučić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 28.08.2015. 15:04h

Viši sud u Beogradu danas je uredniku "Tabloida" Milanu Malenoviću (52), koji se sumnjiči da je preko društvenih mreža uputio prijetnje premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i nekim ministrima, pritvor zamijenio mjerom zabrane napuštanja stana uz elektronsku narukvicu.

Odlukom Krivičnog vanpretresnog veća suda mu je izrečena i zabrana korišćenja interneta za vrijeme trajanja mjere, precizira se u saopštenju Višeg suda.

Dodaje se da je Krivično vanpretresno preinačilo rješenje sudije za prethodni postupak od 18. avgusta kojim je Malenoviću bio određen pritvor, smatrajući da sve utvrdene okolnosti ukazuju da nije opravdano i nužno odredivanje pritvora, kao najteže mjere obezbjedenja prisustva okrivljenog i nesmetanog vođenja krivičnog postupka.

Ovo vijeće smatra da se ista svrha može postići i izrečenom blažom mjerom, kućnim pritvorom, uz primjenu elektronskog nadzora i zabranu korišćenja interneta, jer je to dovoljno za otklanjanje opasnosti da će okrivljeni u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo, zbog čega mu je prethodno određen pritvor.

Ukoliko okrivljeni prekrši mjeru zabrane napuštanja stana, protiv njega može biti određen pritvor, napominje se u saopštenju.

Izrečena mjera zabrane napuštanja stana može trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravnosnažnosti presude, odnosno do upućivanja okrivljenog na izdržavanje krivične sankcije koja se sastoji u lišenju slobode, s tim što je sud dužan da svaka tri mjeseca ispita da li je dalje trajanje mjere opravdano, ukazao je sud.

Malenović je uhapšen 18. avgusta, kao i beogradski advokat Dejan Krstić (44), koji se sumnjiči za isto krivično djelo, ali je pušten da se brani sa slobode.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Policija je, kako je tada saopštila, prilikom pretresa stanova osumnjičenih, privremeno oduzela računarsku opremu, koja je korišćena za upućivanje prijetnji preko društvenih mreža.

Krstić je neposredno pred privođenje na svom Tviter nalogu objavio da mu stan pretresaju pripadnici Uprave za visokotehnološki kriminal.

Bonus video: