Ko je Milan Radoičić: Vučićev "čuvar Kosova", Haradinajev koalicioni partner

Iako Radoičić tada nije imao nikakvu funkciju, prištinski mediji su nagovjestili da se Haradinaj tada sastao sa njim kao najuticajnijom ličnosti kosovskih Srba, kao i da su pregovarali o tome da partija Srpska lista podrži mandat Haradinaja, i uđe u Vladu Kosova. Mjesec dana nakon sastanka Srpska lista je podržala Haradinijev mandat
1583 pregleda 13 komentar(a)
Milan Radoičić, Foto: Twitter
Milan Radoičić, Foto: Twitter
Ažurirano: 23.11.2018. 12:36h

Milan Radoičič, čovjek koga su jutros rano tražile specijalne jedinice kosovske policije Rosu, važi nezvanično za "sivu eminenciju" sjevera Kosova. Kosovske vlasti su objavile da je akcija hapšenja sprovedena u okviru istrage o ubistva Olivera Ivanovića.

Radoičić je pažnju šire javnosti stekao nakon ubistva dugogodišnjeg političkog lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića kada je kosovska političarka Rada Trajković pomenula njegovo ime kao nekog "ko drži vlast u Kosovskoj Mitrovici".

I sam Oliver Ivanović je u posljednjem intervjuu pomenuo Radoičića kao kao ključnu ličnost i pravog nosioca vlasti na sjeveru Kosova.

Ivanović je tražio od novinara BIRN-a da ne objavi taj dio intevjua jer se bojao odmazde, ali da zapamti to ime. Lider kosovskog SDP-a je ubijen u januaru 2018. godine.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije je kazao u jednom intervjuu da je Radoičić neko ko je "čuvar Kosova", da bi nakon ubistva Ivanovića kazao da ga lično ne poznaje, ali da su možda prisustvovali nekom zajedničkom sastanku.

Svojim poznanstvom sa Radoičićem se hvalio i aktuelni premijer Kosova, Ramuš Haradinaj koji ga je nazvao " čovjekom bitnim za sve na sjeveru Kosova".

„Ja radim veoma dobro sa kolegama Srbima – sa zamjenikom premijera Daliborom Jevtićem, sa ministrima Nenadom Rikalom, Todosijevićem. Radim sa gradonačelnikom Rakićem, radim i sa Slavkom Simićem, radim i sa ljudima sa Sjevera – Milanom Radoičićem, na primjer, čovjekom bitnim za sve na Sjeveru“, objasnio je Haradinaj.

U julu 2017. godine, prištinski portal Gazeta Express objavio je fotografiju Radoičića sa Haradinajem.

Iako Radoičić tada nije imao nikakvu funkciju, prištinski mediji su nagovjestili da se Haradinaj tada sastao sa njim kao najuticajnijom ličnosti kosovskih Srba, kao i da su pregovarali o tome da partija Srpska lista podrži mandat Haradinaja, i uđe u Vladu Kosova.

Mjesec dana nakon sastanka Srpska lista je podržala Haradinijev mandat.

Svoju povezanost sa Radoičićem potvrdio je i u februaru ove godine, Direktor kancelarije za KiM Srbije, Marko Đurić.

Đurić je odgovorio da se sa Radoičićem nekoliko puta sreo i da je on biznismen u Mitrovici. Đurić nije tada novinaru BIRN-a odgovorio da li je Radoičić član SNS-a.

Radoičić je na sjednici Srpske liste, najveće partije na sjeveru Kosova, postavljen za njenog potpredsjednika u junu ove godine.

Milan Radoičić je sa svojim kumom Zvonkom Veselinovićem optužen 2011. godine za nezakonito prisvajanje 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga.

Optužnica je podignuta pred Specijalnim sudom u Beogradu 2011, a vremenski se podudarala sa odlukom Beograda da počne dijalog sa Prištinom i pozivom Srbima sa sjevera Kosova da uklone barikade. Obojica su pravosnažno oslobođeni optužbi 2016, prenosi srpski Insajder.

Veselinović je pred sudom izjavio da mu je Radoičić pomogao novcem oko pumpe, ali i oko "naplate dugova" od dužnika.

Prema sudskim dokumentima Radoičić je ranije osuđivan, ali su zbog zakona o zaštiti ličnih podataka informacije o tome tome zbog čega, kada i koja mu je sankcija izrečena precrtani.

Sam Radoičić je sudu kazao da je bio u pritvoru od 2009. do 2011. godine, ali u dokumentima se ne navodi zbog čega.

Galerija

Bonus video: