Slovenija: Za izborne listiće u Turskoj 2.700 tona papira

Direktor fabrike Igor Rakuša potvrdio je danas Hini da su već proizveli 2.700 tona papira, ali nije želio da otkrije vrijednost posla jer se radi o poslovnoj tajni
0 komentar(a)
Španija, izbori, glasački listići, Foto: Reuters
Španija, izbori, glasački listići, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.08.2015. 10:56h

Slovenačka fabrika papira "Radeče" dobila je posao izrade papira na kojem će se štampati glasački listići za predstojeće parlamentarne izbore u Turskoj, zaposlivši tako sve svoje kapacitete radom u četiri smjene.

Direktor fabrike Igor Rakuša potvrdio je danas Hini da su već proizveli 2.700 tona papira, ali nije želio da otkrije vrijednost posla jer se radi o poslovnoj tajni.

Fabrika koja je nekada radila specijalni papir za štampanje tolara, prve slovenačke nacionalne valute, završila je 2013. godine u stečaju, ali je reorganizovana i sada uspešno posluje, zasnivajući svoje poslovne rezultate na izvozu.

Ove godine, navode, očekuju rekordni prihod od 40 miliona evra.

Fabrika izvozi 97 odsto svoje proizvodnje u preko 40 zemalja, a ima iskustva i s papirom za glasačke listiće, jer je prije nekoliko godina dobila sličnu narudžbinu iz Bosne i Hercegovine.

U slovenačkim medijima ovih se dana pojavila informacija da će se se u Sloveniji štampati glasački listići za izbore u Turskoj, što bi upitnim mogla da ocjeni turska opozicija koja se boji manipulacija izbornim rezultatom.

Direktor slovenačke fabrike tvrdi da se radilo o pogrešnoj informaciji i da je u Radeču izrađen samo papir za obrasce na kojima će glasači zaokruživati imena kandidata za turski parlament.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan zvanično je juče sazvao prijevremene izbore, kako bi prekinuo politički "ćorsokak", nastao posle parlamentarnih izbora u junu.

Erdoganova odluka o prijevremenim izborima uslijedila je poslije sastanka s predsjednikom parlamenta Ismetom Jilmazom.

Iako tačan datum izbora nije zvanično objavljen, predsjednik je ranije najavio da bi glasanje moglo da bude održano 1. novembra.

Bonus video: