Hrvatska: Otpis duga za više od 15.000 građana

Vlada je sredinom januara usvojila sporazum o otpisu dugova najugroženijim građanima sa kumulativnim dugovanjima do 35 hiljada kuna, od čega do 25 hiljada kuna prema državnim preduzećima i do deset hiljada kuna prema bankama, teleoperaterima i ostalim povjeriocim
60 pregleda 0 komentar(a)
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.08.2015. 08:23h

U Hrvatskoj je u Registru otpisa duga odobreno preko 15,43 hiljade zahtjeva građana za otpis duga, što je 68 odsto od evidentiranih, objavila je Finansijska agencija (Fina).

Iz Fine navode da je odobreno 7,33 hiljade zahtjeva dužnika iz kategorije B, odnosno onih čija mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca do podnošenja zahtjeva nijesu prelazila 2,5 hiljada kuna (HRK) odnosno 330,7 eura za samca ili 1,25 hiljada kuna ili 165,4 kuna po članu domaćinstva, koji u vlasništvu imaju samo nekretninu u kojoj žive.

Kada je u pitanju kategorija A, koju čine korisnici novčanih naknada socijalne pomoći, poput zagarantovane minimalne naknade, ili invalidnine, odobreno je 8,1 hiljada zahtjeva građana, prenosi Poslovni.hr.

Odbijeno je 1,36 hiljada zahtjeva, a nepotpunih ili onih koje su podnijeli dužnici koji ne zadovoljavaju kriterijume je 5,44 hiljade. U postupku odlučivanja su 452 zahtjeva koja su evidentirana u Registru otpisa duga.

Vlada je sredinom januara usvojila, a potom sa pojedinim povjeriocima potpisala sporazume o otpisu dugova najugroženijim građanima sa kumulativnim dugovanjima do 35 hiljada kuna, od čega do 25 hiljada kuna prema državnim preduzećima i do deset hiljada kuna prema bankama, teleoperaterima i ostalim povjeriocima.

Bonus video: