Amnesti: U Đevđeliji mirno, sudbina izbjeglica neizvjesna

Amnesti internešenel je ocijenila da je kriza na granici prevaziđena, ali je i dalje neizvjesna sudbina svih koji su prešli granicu, uključujući žene, trudnice i djecu
0 komentar(a)
Makedonija migranti, Đevđelija, Foto: Reuters
Makedonija migranti, Đevđelija, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2015. 20:05h

Gotovo svi ljudi, koji su bili blokirani na grčkoj granici u posljednja tri dana, uključujući mnoge sirijske i avganistanske izbjeglice, prešli su makedonsku granicu što je dovelo da privremenog smirivanja situacije, ocijenila je danas organizacija Amnesti internešenel (AI) u izvještaju s te granice.

"Situaciji u Đevđeliji je trenutno mirna. U nedjelju popodne bilo je 80 do 100 izbjeglica na željezničkoj stanici. Njima je dozvoljeno da se polako ukrcaju u vozove koji idu ka sjeveru, do granice sa Srbijom. Neki putuju autobusom ako imaju novca za kartu. Policija je prisutna, ali je sve mirno", navodi se u saopštenju.

Amnesti internešenel je ocijenila da je kriza na granici prevaziđena, ali je i dalje neizvjesna sudbina svih koji su prešli granicu, uključujući žene, trudnice i djecu.

"Neke od izbjeglica su bolesne i potrebna im je humanitarna i ljekarska pomoć, ali nije jasno da li će je dobiti", rekao je direktor AI za Grčku, Jorgos Kosmopulos, koji je na grčko-makedonskoj granici.

Kosmopulos je rekao da je za mnoge ljude granični prelaz Đevđelija "samo jedan korak na veoma dugom i teškom putu ka krajnjoj destinaciji u Evropi" i dodao da mnogi migranti pristižu na grčka ostrva.

"Pitanje je kako će makedonske vlasti reagovati na dolazak još izbjeglica koje će pokušati da ovu granicu pređu narednih dana", rekao je Kosmopulos.

Bonus video: