Na Golom otoku obilježen Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

"Jugoslavenski komunistički režim je odgovoran za stradanja mnogih ljudi, a logori u Hrvatskoj su dio toga ubilačkog sistema", rekao je Šeks
134 pregleda 47 komentar(a)
Goli otok, Foto: Arhiva Vijesti
Goli otok, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.08.2015. 11:55h

U okviru obilježavanja 23. avgusta, Evropskoga dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, na Golom otoku i ostrvu Sveti Grgur izaslanik predsjednice Hrvatske i njen posebni savjetnik Vladimir Šeks položio je vijenac i zapalio svijeće kod spomen obilježja.

Šeks je naveo da se žrtve tih logora jugokomunističkih režima nikada ne smiju zaboraviti.

"Jugoslavenski komunistički režim je odgovoran za stradanja mnogih ljudi, a logori u Hrvatskoj su dio toga ubilačkog sistema", rekao je Šeks.

Prema njegovim riječima nekadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito je lično davao uputstva za postupanje na najbrutalniji način prema logorašima.

"Dan sjećanja na žrtve treba da bude stalno podsjećanje da se ta istorija više nikada ne ponovi", rekao je Šeks.

Kako prenose hrvatski mediji on je i dodao da "u korijenu treba sasjeći ideologiju koja je dovela do takvih stradanja".

Načelnik opšine Lopar Alen Andreškić je podsjetio da je prvi logoraš na Goli otok doveden 9. jula 1948. godine, a da je od 1949. do 1956. kroz logor na Golom otoku prošlo između 15 i 16 hiljada logoraša, od kojih je oko 300 poginulo.

U sklopu obilježavanja Evropskoga dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima prikazan je dokumentarni film o Golom otoku, a za sve žrtve logora služena je misa.

Bonus video: