Tači: Osnovaćemo sud ali nećemo dozvoliti da se genocid izjednači sa odbranom

Šef kosovske diplomatije je pozvao sve članove SB UN da podrže peticiju koju je potpisalo više od 150.000 građana Kosova, koji traže međunarodnu pravdu za oko 20 hiljada kosovskih žena silovanih tokom rata
2 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: FoNet/AP
Hašim Tači, Foto: FoNet/AP
Ažurirano: 21.08.2015. 17:16h

Zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova, Hašim Tači, izjavio je danas na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku da je Kosovo stvorilo uslove za formiranje specijalnog suda, ali je ocijenio i da niko na Kosovu neće dozvoliti da se "genocid države Srbije" izjednačava sa "eventualnim radnjama očajnih pojedinca iz zajednice potlačenih".

Tači je na sjednici o redovnom tromjesečnom izvještaju generalnog sekretara UN, Ban Ki Muna, o stanju na Kosovu rekao da se nada se da će "Savjet bezbjednosti UN prepoznati zrele napore kosovske vlade da se baƒve svim zločinima počinjenim u godinama rata".

Kosovo je proteklih mjeseci suočeno sa nekim od najtežih izazova u posljednjih nekoliko godina, ali su ti izazovi bili prilika da Kosovo dokaže svoju transformaciju iz zemlje u kojoj su bile potrebna pomoć za očuvanje bezbjednosti, a sada je izvor stabilnosti i mira, rekao je Tači.

"Niko na Kosovu, uključujući i mene, neće stajati skrštenih ruku i dozvoliti da se kroz Specijalni sud izjednačavaju genocidne radnje Slobodana Miloševića, države Srbije, sa eventualnim radnjama očajnih pojedinaca iz zajednice potlačenih, koje su počinjene tokom ili nakon rata. Rat Srbije protiv Kosova je vođen uz učešće vojske, policije i paravojnih jedinica, a uz podršku srpskih intelektualaca. To je bio čist i jednostavan fašizam", rekao je Tači.

Tači je dodao da će Kosovo zaštititi "nasljeđe rata", slobodu Kosova i kosovske nezavisnosti.

"Ali, sada smo pristali na stvaranje instrumenta koji je mnogo kredibilniji od bilo kojeg suđenja pred sudovima svih balkanskih zemalja. Zahvaljujemo zemljama članica koje su pozdravile ovaj potez Kosova, i nadam se da će Savjet bezbjednosti UN prepoznati zrele napore kosovske vlade da se bavi svim zločinima počinjenim u godinama rata", rekao je Tači.

Govoreći o zahtjevu Kosova za pijem u UNESKO, Tači je rekao da Kosovo ima pravo da postane članica bez obzira na to što nije članica UN, pod uslovom da za to dobije dvotrećinsku većinu glasova u Generalnoj skupštini. Takođe, on je rekao i da su mnoge zemlje - od Austrije do Vjetnama, postale članice UNESKA mnogo prije nego sto su postale dio UN.

"Dakle, bez obzira na to što Srbija tvrdi, članstvo Kosova u međunarodnim tijelima će samo unaprijediti stabilnost i jačati dijalog koji traži normalizaciju. Izolacija Kosova sigurno neće donijeti normalizaciji odnosa Kosova i Srbije", rekao je Tači i dodao da je baština istorije na Kosovu danas bezbjedna, čak sigurnija nego u "posljednjih 1.000 godina".

Tači je dodao da je baština zaštićena modernim zakonskim okvirom koji je odobrio izaslanik UN-a Marti Ahtisari.

"Naša policija štiti 95 odsto lokaliteta Srpske pravoslavne crkve. Snage NATO-a su nam povjerile njihovu zaštitu i zadovoljni su bezbjednošću", rekao je Tači i dodao da će Kosovo zatražiti prijem i u Interpol i Savjet Europe.

Tači je u govoru pozvao zemlje EU da bez odlaganja potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom u septembru ove godine.

"Svako političko kašnjenje potpisivanja SSP ili procesa liberalizacije viznog režima biće jaka prepreka za proces dijaloga (sa Srbijom) u Briselu", kazao je Tači.

Tači je rekao da se dijalog sa Srbijom nastavlja 25. avgusta i da je cilj normalizacija odnosa u kontekstu procesa evrointegracije.

"Sljedeće nedjelje ćemo se ponovo sastati u Briselu i nadam se da ćemo se složiti da zatvorimo paket važnih sporazuma”, rekao je Tači.

Šef kosovske diplomatije je pozvao sve članove Savjeta bezbjednosti UN da podrže peticiju koju je potpisalo više od 150.000 građana Kosova, koji traže međunarodnu pravdu za oko 20 hiljada kosovskih žena silovanih tokom rata.

Tači je informisao Savjet bezbjednosti o, kako je rekao, nekim dobrim privrednim vijestima s Kosova i istakao da je francuski konzorcijum dao ponudu od 400 miliona eura za izgradnju ski-centra Brezovica. Ocijenio je da će taj projekat u velikoj mjeri pomoći tamošnjim Srbima i privući druge investicije na Kosovo.

Po njegovim riječima, takvi pozitivni primjeri su jedan od razloga za drastično smanjenje broja ljudi koji odlaze s Kosova u EU i traže azil.

Tači je rekao i da Kosovo sada ima najveći prosečan ekonomski rast u posljednjih sedam godina na Zapadnom Balkanu i najniži dug u odnosu na BDP u cijeloj Istočnoj Evropi.

"Mandat sljedećeg šefa UNMIK-a treba da obilježi ozbiljna rasprava o tome kako da se sredstva koja se troše u mirnom Kosovu preusmjere na ljude na Bliskom istoku i na druge teritorije koje se suočavaju sa egzistencijalnim prijetnjama", rekao je Tači.

On je izrazio zadovoljstvo dolaskom Zahira Tanina na mjesto šefa UNMIK-a jer je Avganistan, "prijateljska zemlja, jedna od prve dvije koja je priznala Kosovo".

Bonus video: