Jahjaga potpisala ukaz o proglašenju Zakona o specijalnom sudu

Jahjaga je ukaz potpisala posljednjeg dana zakonskog roka od osam dana prije nego što bi zakoni po automatizmu stupili na snagu ili bili vraćeni Skupštini Kosova na ponovno razmatranje
1 komentar(a)
Jahjaga, Foto: Beta/AP
Jahjaga, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.08.2015. 18:38h

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga potpisala je danas ukaz o proglašenju Zakona o Specijalnom sudu i Zakona o pravnoj zaštiti potencijalno optuženih u sudskim procesima pred Specijalnim sudom.

Jahjaga je ukaz potpisala posljednjeg dana zakonskog roka od osam dana prije nego što bi zakoni po automatizmu stupili na snagu ili bili vraćeni Skupštini Kosova na ponovno razmatranje.

Prema navodima portala gazetaexpress.com, Jahjaga je od Ustavnog suda zatražila objašnjenje o uticaju zahtjeva za ocjenu ustavnosti amandmana 24 Ustava Kosova na potpisivanje ukaza o proglašenju zakona.

Kako se navodi, predsjednica je dobila odgovor da od Ustavnog suda nije zatražena ocjena ustavnosti ta dva zakona već samo amandmana 24 Ustava Kosova.

Poslanici Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo su u zakonom predviđenom roku dostavili zahtjev Ustavnom sudu da ocjeni ustavnost amandmana 24, odnosno procedure koja je po njihovim navodima, pogažena.

Prema njihovim navodima, odredbe Ustava Kosova stavljene su van snage usvajanjem amandmana 24.

Ustavni sud je saopštio da će prilikom razmatranja zahtjeva poslanika opozicije ispoštovati procedure utvrđene Ustavom, Zakonom o Ustavnom sudu i poslovnikom o radu.

Bonus video: