BiH: Viši stepen pripravnosti zbog migranata

Prema zvaničnoj statistici BiH još nije ugrožena talasom imigranata kao Grčka ili Srbija, ali da je u proteklih pet godina u zemlju ilegalno ušlo desetak hiljada imigranata, najviše iz Turske oko 9.000, potom iz Egipta, Sirije, Irana i Albanije
52 pregleda 3 komentar(a)
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 17.08.2015. 10:11h

Služba za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH na najvišem je stepenu pripravnosti zbog pojačanog priliva migranata ali i informacija o mogućim napadima na posebni centar za smještaj stranih državljana koji su u BiH ušli ilegalno, izjavio je šef te službe Izet Nizam

"U imigracionom centru nivo bezbjednosti podignut je na najveću mjeru jer u njemu imamo populaciju koja dolazi iz kriznih zemalja. Naše su pretpostavke da bi i naš imigracioni centar mogao biti meta napada", kazao je Nizam za današnje Oslobođenje.

List navodi da prema zvaničnoj statistici BiH još nije ugrožena talasom imigranata kao Grčka ili Srbija, ali da je u proteklih pet godina u zemlju ilegalno ušlo desetak hiljada imigranata, najviše iz Turske oko 9.000, potom iz Egipta, Sirije, Irana i Albanije.

Nizam je potvrdio navode medija da u BiH sve masovnije dolaze državljani zemalja poput Kuvajta, Katara i Saudijske Arabije, kupuju zemljište i grade stambene i poslovne objekte posebno u okolini Sarajeva.

On je rekao da neki od njih dolaze kao ulagači, ali da ima i onih koji zloupotrebljavaju gostoprimstvo zadržavajući se u BiH mimo propisa ili je pak koriste kao tranzitnu tačku za odlazak u druge zemlje u čemu kao posrednici učestvuju i neki državljani BiH.

Bonus video: