Njemačka neće vraćati migrante sa Bliskog istoka u Srbiju

"Te ljude, u skladu sa Dablinskom regulativom, vraćamo isključivo u zemlje EU, poput Mađarske, Austrije ili Italije, u koje su oni prvo ušli i registrovali se kao tražioci azila", rekao je Placer
5 komentar(a)
migranti Srbija, Foto: Reuters
migranti Srbija, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.08.2015. 16:43h

Portparol bavarskskog Ministarstva unutrašnjih poslova Oliver Placer izjavio je da Njemačka neće vraćati u Srbiju migrante sa Bliskog istoka i iz Afrike, ali i da Njemačka podržava otvaranje centra za azilante u Srbiji.

Placer je za list "Politika" od subote izjavio da Njemačka neće vraćati u Srbiju ljude sa Bliskog istog koji su u toj zemlji zatrašili azil, već u druge evropske zemlje.

"Te ljude, u skladu sa Dablinskom regulativom, vraćamo isključivo u zemlje EU, poput Mađarske, Austrije ili Italije, u koje su oni prvo ušli i registrovali se kao tražioci azila", rekao je Placer.

Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost Momira Stojanovića o tome da bi na teritoriji Srbije uskoro mogao da nastane centar za 400.000 azilanata, Placer je odgovorio da Minhen podržava otvaranje takvih centara.

"Mi podržavamo otvaranje takvih centara u Mađarskoj, Italiji, Grčkoj i u Srbiji. Smatramo da bi te ljude trebalo registrovati čim stupe na evropsko tlo, prije nego što dođu ovde", kazao je Placer.

Bonus video: