Babiš: Ako ne budemo imali strategiju, Zapadni Balkan će biti pod uticajem drugih svjetskih sila

"Potrebno nam je prije svega da govorimo više o šengenu a manje o euru. Potrebno nam je da ubrzano uzmemo u šengen Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju", rekao je Babiš na konferenciji o bezbjednosti Češke u okviru proslava stogodišnjice nastanka Čehoslovačke
81 pregleda 0 komentar(a)
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.11.2018. 11:03h

Češki premijer Andrej Babiš upozorio je danas u Pragu, na konferenciji "Naša bezbjednost se ne podrazumijeva sama po sebi", da Evropa što prije mora da definiše prostor u kome brani svoje vrijednosti, a u njemu i jasnu strategiju za Zapadni Balkan, kako uticaj ne bi preuzele druge svjetske sile čiji interesi nisu isti.

"Potrebna nam je jasna strategija za Zapadni Balkan. Zato što, ako je ne budemo imali, Zapadni Balkan će biti pod uticajem drugih svjetskih sila koje imaju druge interese, različite od naših", kazao je Babiš.

Češki premijer je podsjetio da je Češka šesta najbezbjednija zemlja u svijetu, a Evropa dugoročno najbezbjedniji region, ali da EU mora da osmisli strategiju da to tako i ostane.

"Moramo da definišemo prostor u kome ćemo braniti naš evropski kontinent. Potrebno nam je prije svega da govorimo više o šengenu a manje o euru. Potrebno nam je da ubrzano uzmemo u šengen Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju", rekao je Babiš na konferenciji o bezbjednosti Češke u okviru proslava stogodišnjice nastanka Čehoslovačke.

Kao glavni izazov češki premijer naveo je borbu protiv terorizma i protiv krijumčara.

"Krijumčara ljudi, droga, oružja, nafte. Tokom 2016. godine zaradili su 5,7 milijardi eura. Oni danas određuju ko će doći u Evropu, ilegalni migranti koji za svaki put plaćaju 3.000 do 5.000 dolara. Mi jasno kažemo da svako ko dolazi u Češku da radi, imamo najnižu nezaposlenost u Evropi, 2,5 odsto, dolazi sa radnom dozvolom. I to bi tako trebalo da bude i svugdje u Evropi", kazao je Babiš.

Premijer je pohvalio evropsku agenciju Fronteks ali je konstatovao da je možda došlo vrijeme da se mijenjaju nadležnosti i da Evropa dobije mogućnost da štiti granice i interveniše van svoje teritorije, uz potrebu dogovora u oblasti migracije sa državama Sjeverne Afrike kao što je migracijski talas na istočnom Mediteranu zaustavio dogovor EU sa Turskom.

Babiš je odbio na konferenciji sve češće zahtjeve, nakon pogibije nekoliko čeških vojnika u terorističkom napadu u Avganistanu ove jeseni, da se češki vojnici povuku i vrate u domovinu, jer ginu u misiji koja počinje da liči na močvaru Vijetnama u kojoj su se u prošlom vijeku zaglibile SAD.

"Kao i ja primijetili ste glasove da treba da odemo iz Avganistana. Rado bih ovdje ponovio: sigurno se nećemo povlačiti. Nećemo se predati. Nećemo otići. Naši vojnici će se i dalje boriti protiv terorista tamo gdje je potrebno", rekao je premijer Babiš na konferenciji o bezbijednosti Češke.

Bonus video: