Stručni tim izradio fotorobot, ova osoba je pogubila Salopeka?

Hrvatski sajt 24sata.hr piše da su stručnjaci dobro proučili fotografiju na kojoj uz Salopeka stoji naoružani dželat Islamske države
238 pregleda 5 komentar(a)
Foto robot, Foto: Printscreen (YouTube)
Foto robot, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 13.08.2015. 15:24h

Stručni tim proučio je fotografije dželata Islamske države na snimku sa Tomislavom Salopekom, Hrvatom pogubljenim u Egiptu.

Uz pomoć modernih tehnologija i na osnovu nekoliko vidljivih detalja, naoko nebitnih, izradili su fotorobot dželata.

Hrvatski sajt 24sata.hr piše da su stručnjaci dobro proučili fotografiju na kojoj uz Salopeka stoji naoružani dželat Islamske države.

Uspjeli su uz pomoć kompjuterskog programa koji je analizirao obrise lica, kao i uz savjete crtača i na osnovu nekoliko vidljivih detalja, da izrade dželatov fotorobot.

Pusić: Sudbina Salopeka još nije poznata

Sudbina Tomislava Salopeka, za koga Islamska država (ID) tvrdi da ga je likvidirala, još nije poznata, saopštila je ministarka spoljnih i evropskih poslova te države, Vesna Pusić.

Ona je danas, na vanrednoj konferenciji za novinare u Rijeci, kazala da ni hrvatska, ni egipatska strana nemaju potvrdu da je Salopek, koji je otet prije tri sedmice nedaleko od Kaira, likvidiran.

"U ovom trenutku još nismo sigurni i nemamo definitivnu potvrdu ni od naše, ni od egipatske strane da je osoba čija je fotografija objavljena juče zaista Salopek", navela je Pusić i dodala da će sve službe nastaviti da rade na tom slučaju.

Salopek je otet 22. jula nedaleko od Kaira, a pripadnici ID objavili su juče na svom tviter nalogu fotografiju, tvrdeći da se na njoj nalazi tijelo ubijenog Salopeka.

Upitana kako je moguće utvrditi da se radi o Salopeku, Pusić je rekla da na tome rade službe i specifični stručnjaci, s vrlo specifičnim tehnologijama.

''Istina je da u ovom trenutku nije potvrđeno da je Salopek na fotografiji i da možda nikada neće biti moguće u potpunosti potvrditi'', kazala je Pusić, prenosi Tanjug.

Ona je navela da je terorizam globalna opasnost koja nikoga ne zaobilazi i protiv kojeg, kako je poručila, treba da se bori cijeli svijet.

"To što se dogodilo pokazuje da je međunarodna koalicija za borbu protiv ID, za borbu protiv terorističke organizacije danas važnija nego ikada i treba biti odlučnija nego ikada", rekla je Pusić i podsjetila da u toj koaliciji ima više od 63 države.

Ona je ocijenila da je pokušaj manipulacije reći da, ukoliko se ne borite protiv terorizma, nećete biti žrtve terorizma.

"Svi mogu i u današnjem trenutku jesu potencijalno na meti terorista i zato je važno tome se suprotstaviti. Hrvatska zbog svoje veličine ne može to predvoditi, ali se ne sakriva ispod stola nadajući se da će ubijati nekog drugog, a ne nas", pojasnila je Pusić.

Ona je pozvala građane Hrvatske da se suprotstave zlu i zločinu terorizma i da se cijela država okupi u podršci porodici Salopek.

Rojters je javio danas da su ekstremisti Islamske države saopštili u radio emisiji da je njihova egipatska podružnica ubila hrvatskog taoca, dan pošto je fotografija sa obezglavljenim tijelom kružila unutar grupe pristalica

Bonus video: