Seljimi: Dačićeve tvrdnje netačne, nismo slali zahtjev u UN

Diplomatska borba definitvno nije gotova, jer se može desiti i da neka treća zemlja u ime Kosova pokrene ovaj zahtjev pred izvršnim savjetom Uneska
72 pregleda 0 komentar(a)
UNESCO sjedište, Foto: Unesco.org
UNESCO sjedište, Foto: Unesco.org
Ažurirano: 12.08.2015. 12:09h

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je za današnji "Blic" da Ujedinjene nacije juče "nisu prihvatile da Unesku proslijede zahtjev Kosova za prijem u tu agenciju".

Dačić kaže da pred Unesko neće stići predlog UN da se raspravlja o zahtjevu Kosova, ali je upozorio da je to tek prvi korak.

"Sada se može očekivati da se Kosovo sa svojim zahtjevom za prijemom obrati direktno Unesku", napominje Dačić.

Diplomatska borba definitvno nije gotova, jer se može desiti i da neka treća zemlja u ime Kosova pokrene ovaj zahtjev pred izvršnim savjetom Uneska, navodi "Blic".

List "Alo" takođe piše, pozivajući se na diplomatske krugove, da su UN odbile da u Unesko proslijede zahtjev Prištine da Kosovo bude primljeno u tu agenciju.

Zamjenik kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi negirao je tvrdnje Dačića da UN nisu prihvatile da u Unesko proslijede zahtjev Kosova za prijem u tu agenciju, istakavši da takav zahtjev nije ni poslat.

"Kosovu nije odbijen zahtev od strane UN, jer Kosovo nije poslalo zahtjev u UN. UN su odbile da budu posrednik u komunikaciji između Pariza i Prištine što je otvorilo nova vrata za direktnu komunikaciju između Kosova i Unesko. Nema ni trunke sumnje da će zahtjev Kosova biti razmatran u Izvršnom komitetu u oktobru", rekao je Seljimi za Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

Seljimi je naveo da je Dačićeva izjava apsolutno netačna i istakao da Priština očekuje da narednog mjeseca Izvršni komitet Unesko da pozitivna upustva za članstvo Kosova u tu međunarodnu agenciju.

On je kazao da "to odlično zna i Srbija ali pokušava da vrši propagandu i da zamagli situaciju".

Bonus video: