Srbija: Rušenje zgrade Generalštaba počeće u septembru

Gašić je rekao da je u planu kupovina dva nova helikoptera iz Rusije, da očekuje do kraja sedmice potpisivanje prelimarnih predugovora, potom u narednom periodu i ugovora, a da prve letjelice stignu do kraja godine
266 pregleda 1 komentar(a)
Generalštab Beograd, Foto: Betaphoto
Generalštab Beograd, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 11.08.2015. 08:50h

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je danas da očekuje da će do kraja nedjelje biti završeno kompletno uređenje prostora zgrade Generalštaba, koju je 1999. bombardovao NATO, a da će rušenje početi u septembru.

Gašić je rekao da će do kraja mjeseca biti završen tenderski postupak, da se došlo do rešenja kako da se sruši dio po dio te zgrade, a da dio i ostane i da je na inicijativu premijera Srbije Aleksandra Vučića počelo sređivanje zelenih površina.

Ministar odbrane je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, ukazao na uzlazni trend u namjenskoj industriji i izvozu naoružanja i da se u toj oblasti očekuje ove godine blizu 700 miliona dolara izvoza.

Gašić je ocijenio da bi ulaganjem namjenska industrija mogla da bude regenerator ili industrijski zamajac reindustrijalizacije Srbije.

Smanjenje plata u mirovnim misijama UN

Ministar odbrane je ukazao da je do 2012. godine u prodavanju imovine i viškova naoružanja i vojne opreme bilo tendera koji su bili montirani određenim firmama, odnosno samo jednoj firmi po vrlo niskim cijenama.

Na pitanje o odluci da plate u mirovnim misijama UN budu smanjene, Gašić je ukazao da se u mirovne misije ide dobrovoljno, da procenat rizika u tim misijama određuju UN i da koeficijent koji se daje na plate određuju UN.

"To su jako teški poslovi, ali njihove plate tamo nisu ni male", ocijenio je ministar odbrane.

Gašić je ukazao da je u periodu do 2012. godine za 12 godina Srbija imala samo 300 mirovnjaka, a da je za protekle tri godine 2.000 srpskih mirovnjaka bilo širom svijeta.

Ministar odbrane je podsjetio da je Vojska Srbije 2006. godine napravila master plan u kojem je sve svoje objekte koji nisu perspektivni oglasila i stavila na prodaju i da je od velikog broja tih objekata samo 78 prodato do 2012. godine.

Gašić je dodao da je ove godine u toj oblasti učinjen značajan napor i da je cilj da se lokalnim samoupravama ponudi što više tih objekata, koji, inače, puno koštaju.

Do kraja nedjelje potpisivanje ugovora za helikoptere

Gašić je rekao da je u planu kupovina dva nova helikoptera iz Rusije, da očekuje do kraja sedmice potpisivanje prelimarnih predugovora, potom u narednom periodu i ugovora, a da prve letjelice stignu u Vojsku Srbije do kraja ove godine.

Gašić je rekao da je u subotu na poziv ruskog Ministarstva odbrane i Ministarstva sporta sa ministrima Aleksandrom Vulinom i Vanjom Udovičićem boravio u Kazanju i obišao jedan od najvećih helikopterskih zavoda u svijetu i da su potom juče obavljeni razgovori i u Beogradu.

"Ono što nam treba u ovom trenutku jeste da možemo misiju spasavanja i pronalaženja da izvršimo u potpunosti", istakao je Gašić.

"To su noćno letjenje, korpe za izvlačenje povrijeđenih, vedra za gašnje požara", objasnio je ministar odbrane.

Gašić je istakao da su razgovori vođeni i sa predstavnicima "Erbasa", jer je želja da se sa tom kompanijom kupe dva nova helikoptera.

Ministar odbrane je dodao da su mu u Kazanju rekli da prvi put poslije raspada stare Jugoslavije, jedna bivša jugoslovenska republika kupuje letjelice.

Bonus video: