Zeleni protiv da se Kosovo proglasi sigurnim

Status zemalja sigurnog porijekla znači da u takvim zemljama nema ni rata, ni političkog progona, pa samim tim ni razloga za traženje azilantskog statusa, premda se zahtjevi mogu pojedinačno obrađivati
3 komentar(a)
Kosovo, zastava, Foto: Shutterstock
Kosovo, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.08.2015. 08:39h

Njemačka opoziciona partija Zeleni u debati kako zaustaviti lavinu izbjeglica sa Balkana, smatra da se Kosovo, zbog položaja Roma, ne bi trebalo proglasiti zemljom sigurnog porijekla.

"Na Kosovu su, na primjer, Romi masivno diskriminisani", rekao je šef poslaničkog kluba partije Zeleni u Bundestagu Anton Hofrajter.

On je istovremeno upozorio na planovi o proglašenju Albanije, Kosova i Crne Gore zemljama sigurnog porijekla "kao žalosnu politiku simbola" i davanje takvog statusa kao nešto što ne donosi promjene.

Mediji prenose da Savezna služba za migracije i izbjeglice provjerava sada kakav je efekat imalo proglašenje Srbije, Bosne i Makedonije zemljama sigurnog porijekla, kako bi se do sljedećeg samita o azilantima, najavljenog za početak septembra u Berlinu, šefovima vlada njemačkih pokrajina opterećenih izbjeglicama, to moglo predočiti.

Poslije demohrišćana kancelara Angele Merkel i među socijaldemokratama, vicekancelara Zigmara Gabrijela, raste podrška da se i ostalim zapadnobalkanskim zemljama dodjeli status zemalja sigurnog porijekla, prenose nemački mediji.

To znači da u takvim zemljama nema ni rata, ni političkog progona, pa samim tim ni razloga za traženje azilantskog statusa, premda se zahtjevi mogu pojedinačno obrađivati.

Bonus video: