Njemačka: SPD saglasna da se Albanija i Kosovo proglase sigurnim državama

Do sada su zahtjevi da se Kosovo, Albanija i Crna Gora proglase državama sigurnog porijekla dolazili iz redova demohrišćana, kancelarke Angele Merkel, a sada se, kako navode mediji, naslućuje dogovor
2 komentar(a)
Njemačka, azilanti, Foto: Reuters
Njemačka, azilanti, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.08.2015. 18:54h

Saglasnost da se Kosovo i Albanija proglase državama sigurnog porijekla raste u vladajućoj Socijaldemokratskoj partiji Njemačke (SPD), piše njemačka štampa.

Kako se navodi, zamjenik šefa te partije, Ajdan Ezguz podržala je taj prijedlog, dok je prošle sedmice bila uzdržana i skeptična.

Do sada su zahtjevi da se Kosovo, Albanija i Crna Gora proglase državama sigurnog porijekla dolazili iz redova demohrišćana, kancelarke Angele Merkel, a sada se, kako navode mediji, naslućuje dogovor.

Položaj Roma na Balkanu je tema o kojoj se, prema ocjenama Ezguz, i Njemačka mora baviti.

"To je, domaći zadatak, koji te države moraju uraditi prije nego što postanu članice Evropske unije (EU)", rekla je Ezguz, prenose njemački mediji.

Lider SPD-a, Zigmar Gabrijel, upozorio je na opasnost ugrožavanja slobodnog protoka ljudi i kapitala zbog, kako je rekao, nepravedne raspodjele izbjeglica u Evropi.

"To što nema graničnih kontrola između najvećeg broja članica EU je dobro za građane, za njemačku privredu i radna mesta, jer se puno vremena i novca tako štedi, ali taj uspjeh biće pod pritiskom, ako sve izbjeglice krenu u jedan mali broj država", rekao je Gabrijel za "Bild".

On je, kako prenosi Tanjug, upozorio da bi tada mnogi mogli zahtijevati ponovno uvođenje starih granica.

Bonus video: