Komandant bivše OVK pokušao samoubistvo u pritvoru

Pokušaj samoubistva se događaja u trenutku kada pripadnici "kumanovske grupe" daju izjave pred nadležnim tužilaštvom. Pozivajući se na izvore bliske privedenima, od osumnjičenih je zahtjevano da njihova saslušanja budu snimana kamerom
2 komentar(a)
zatvor, Foto: Shutterstock.com
zatvor, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.08.2015. 16:40h

Jedan od lidera terorističke grupe, koja je uhapšena početkom maja, Muhamed Krasnici, poznatiji kao komandant Mališeva, pokušao je samoubistvo u pritvoru sonom kiselinom, javila je skopska Alsat M TV.

Krasnici je bio zapovjednik kosovske paravojne formacije OVK, koja se 2001. godine sukobila i u Makedoniji.

Prema nezvaničnim saznanjima te TV, Mališeva je pokušao da izvrši samoubistvo ispijanjem sone kiseline u pritvorskoj jedinici, ali je u tome spriječen u posljednjem trenutku. Navodno je, kako se navodi, ispio samo dio tečnosti, prije nego je spašen.

Nema informacija o tome kakavo je njegovo zdravstveno stanje, kao ni koji su motivi.

Alsat M TV je, kako navodi, pokušala da dobije zvaničnu potvrdu ovog slučaja, ali na postavljena pitanja nadležnima još nije dobijen odgovor.

Ovaj pokušaj samoubistva se, kako se navodi, događaja u trenutku kada pripadnici "kumanovske grupe" daju izjave pred nadležnim tužilaštvom. Pozivajući se na izvore bliske privedenima, od osumnjičenih je zahtjevano da njihova saslušanja budu snimana kamerom.

Advokati osumnjičenih su se ranije žalili da suprotno zakonu o krivičnom postupku, prije davanja izjava, nisu imali uvid u dokaze za djela za koja se njihovim kilijentima stavljaju na teret.

Makedonsko Osnovno javno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju saopštilo je ranije da je saslušanje osumnjičenih za terorizam u Kumanovu u završnoj fazi, te da izjave treba da da još nekolicina osumnjičenih.

Kako je tada navedeno, kada saslušanja budu završena kompletna dokumentacija biće dostavljena odbrani osumnjičenih.

Alsat M navodi da Tužilaštvo nije saopštilo koliko osumnjičenih još treba da bude saslušano, te kada bi se mogle očekivati optužnice.

Inače, ukupno su osumnjičene 33 osobe za teroristički akt izveden tokom 9. i 10. maja kada je ubijeno osam policajaca i 10 pripadnika terorištičke grupe.

Bonus video: