Drašković: Srbija mora odmah u NATO

"Jedina realna prepreka je ustavna preambula, zapovjest da je Kosovo, i danas, autonomna pokrajina pod suverenitetom Srbije, iako svi u Srbiji, pa i ti zapovjednici, znaju da je to samo propagandna magla, norma izvan stvarnosti, donijeta jedino sa namjerom da bude barikada za kretanje Srbije ka NATO savezu i EU", piše Drašković
54 pregleda 17 komentar(a)
Vuk Drašković, Foto: Betaphoto
Vuk Drašković, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 06.08.2015. 06:04h

Posljednji je trenutak da Srbija shvati da je NATO ulaznica bez koje se ne može ući u Evropsku uniju, ocjenjuje lider SPO Vuk Drašković u autorskom tekstu u "Danasu".

"Posljednji je trenutak da shvatimo da je NATO savez ulaznica bez koje u EU ne možemo. NATO je izbor i garant zapadnog puta, a EU je poduže putovanje sa mnogim zadacima i provjerama. Srbija, njena profesionalna vojska prije svega, praktično ih već ispunjava", piše Drašković u tekstu pod naslovom "U NATO, odmah!"

Prema njegovim riječima, NATO je i garant političke izvjesnosti, bez koje nema ni sigurnosti za investitore, i strane i domaće.

"Jedina realna prepreka je ustavna preambula, zapovjest da je Kosovo, i danas, autonomna pokrajina pod suverenitetom Srbije, iako svi u Srbiji, pa i ti zapovjednici, znaju da je to samo propagandna magla, norma izvan stvarnosti, donijeta jedino sa namjerom da bude barikada za kretanje Srbije ka NATO savezu i Evropskoj uniji", piše Drašković.

On smatra da je sadašnje uvjerenje ogromne većine građana da je NATO, zbog bombardovanja Srbije 1999, zločinacki savez i da je NATO oteo Srbiji Kosovo, "posljedica 15-godišnje državne, crkvene i medijske satanizacije, isplanirane još prije nego što su NATO bombe zasule Srbiju".

Prema Draškovićevim riječima, međutim, tek će ulazak Srbije u NATO biti "kraj lutanju i počeće čišćenje države od svega što u civilizovanom svijetu mora na otpad".

"Tek tada Srbija će prestati da liči na onog smetenog i 'neutralnog' Buridanovog magarca, razapetog izmedu dva plasta sijena, između Zapada i Istoka, a ne može da se dograbi nijednog. Tek tada, i samo tada, srpski voz krenuće ka Briselu, a evropski Godo ka Srbiji", napisao je Drašković.

On je, takođe, ukazao da se "na nišanu fanatika Islamskog kalifata" sve češće pominje i Balkan, u čijem srcu "mediji i politički avanturisti regrutuju nove i mlade bojovnike".

Lider SPO, međutim, smatra da će "svaki požar sukoba, oružanog ili političkog", gasiti i rešavati NATO, pošto je Balkan u njegovom "dvorištu".

"Na Srbiji je da odabere jedno od ovo dvoje. Da uđe u NATO i da, ravnopravno, za stolom, rešava i regionalne i svoje probleme. Ili da o njenim interesima bude odlučivano bez nje. Da bude za stolom, ili na "meniju", napominje Drašković.

Drašković, takođe, smatra da su lišena logike česta upozorenja Moskve da bi članstvo Srbije u NATO-u bilo protumačeno kao "neprijateljski čin" prema Rusiji.

"Ako je već Srbija država koja je istorijski prijatelj Rusije, što i u Kremlju i u Beogradu često ponavljaju, takva će Srbija biti i poslije pridruženja NATO savezu. Konačno, smiriće se i strasti izazvane ukrajinskim ratom, a globalni odgovor cunamiju terorizma i fanatizma nalagaće, i već nalaže, savezništvo NATO i Rusije", ocjenjuje Drašković.

Bonus video: