HRV: Kosovo da uspostavi sud uz jaku zaštitu svjedoka

HRV navodi da su ranija suđenja za ratne zločine bivšim članovima OVK na Kosovu i u Haškom tribunalu bila praćena zastrašivanjem i smrću svjedoka
0 komentar(a)
Kosovo, Foto: Shutterstock
Kosovo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.08.2015. 15:36h

Međunarodna organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" (HRV) ocijenila je da je važno da kosovske vlasti i Evropska unija brzo uspostave Specijalni sud za ratne zločine kako bi optužbe za ozbiljne zločine moglo da razmotri nepristrasno, nezavisno i sigurno tijelo, uz jak program zaštite svjedoka.

HRV navodi, u saopštenju objavljenom na svom sajtu, da su kosovska vlada i skupština napravile značajan korak ka pravdi donijevši 3. avgusta odluku o formiranju specijalnog suda koji će suditi odgovornima za ozbiljne zločine počinjene poslije rata na Kosovu od 1998. do 1999. godine.

"Kosovska vlada i Evropska unija bi trebalo da brzo uspostave taj sud sa jakim programom zaštite svjedoka", ističe se u saopštenju.

Međunarodna nevladina organizacija podsjeća da je, na poziv kosovske vlade, kosovska skupština usvojila ustavni amandman kojim se utire put osnivanju suda, a potom i zakon kojim se uspostavlja to pravosudno tijelo, kao i zakon o finansiranju pravne odbrane onima kojima je potrebna.

Takođe se navodi da će sud raditi u skladu sa kosovskim zakonom, ali sa sudskim vijećem izvan Kosova i sa sudijama i tužiocima koji će biti imenovani na međunarodnom nivou.

"Kosovska vlada i poslanici su donijeli ispravnu odluku u korist pravde i odgovornosti. Sada je važno preduzeti naredni korak i brzo uspostaviti sud, kako bi optužbe za ozbiljne zločine moglo da razmotri nepristrasno, nezavisno i sigurno tijelo", rekla je direktorka HRV za EU Lote Lajht.

HRV ukazuje da je, da bi sud bio vjerodostojan, potreban snažan, međunarodni mehanizam za zaštitu svjedoka, a u tom kontekstu navodi da su ranija suđenja za ratne zločine bivšim članovima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) na Kosovu i u Haškom tribunalu bila praćena zastrašivanjem i smrću svjedoka.

U saopštenju se, takođe, navodi da će se Specijalni sud baviti slučajevima baziranim na izvještaju koji je 2010. godine Savjetu Evrope podneo švajcarski senator Dik Marti, a u kojem se neki članovi OVK optužuju za otmice, prebijanja, ubijanja po kratkom postupku i, u nekim slučajevima, nasilno uklanjanje ljudskih organa na teritoriji Albanije tokom i poslije rata na Kosovu.

Bonus video: