Odustali od istraživanja nafte u Hrvatskoj zbog spora sa Crnom Gorom

Hrvatska vlada najavila je da računa na investicije od preko dvije milijarde eura u periodu od pet godina za aktivnosti istraživanja
10 komentar(a)
naftna platforma, Foto: Shutterstock
naftna platforma, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.07.2015. 12:08h

Konzorcijum naftnih kompanija "Marathon Oil" i "OMV" odustao je od istraživanja i eksploatacije nafte i gasa u Jadranu zbog spora Hrvatske i Crne Gore oko Prevlake, a hrvatska Vlada raspisaće novi tender za istraživanje u toj oblasti, prenosi hrvatski RTL.

Dvije kompanije trebalo je da potpišu ugovore sa hrvatskom vladom, ali su odustale jer im, kako je navela predsjednica hrvatske Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić, nije bila prihvatljiva sigurnost koju im je u ovom trenutku mogla ponuditi Hrvatska po pitanju mogućeg problema sa granicom sa Crnom Gorom.

Iz te agencije najavili su raspisivanje novog tendera.

"Možemo potvrditi informaciju da su "Marthon Oil" i "OMV" odustali od potpisivanja ugovora. Odustali su s obzirom da im nije bila prihvatljiva sigurnost koju smo u ovom trenutku mogli ponuditi u pitanju mogućeg problema sa granicom sa Crnom Gorom. Potpisivanje ugovora sa ostalim kompanijama očekujemo početkom septembra. Ocijenili smo da, što se tiče same države, puno je bolje i povoljnije da se ti istražni prostori ponude na drugom javnom nadmetanju jer smo upravo procijenili da na drugom tenderu možemo dobiti iste, ako ne i bolje ponude i da ne treba u ovome trenutku forsirati" rekla je Dorić za RTL.

Na prethodni tender u Hrvatskoj javilo se šest kompanija. RTL ističe da je ova odluka donesena je samo šest dana nakon što je izbila afera s Piranskim zalivom oko kojeg se Hrvatska spori sa Slovenijom. Hrvatska je nedavno odlučila da pokrene proceduru izlaska iz arbitraže sa Slovenijom.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić saopštio je u martu da je Crna Gora odjeljenju Ujedinjenih nacija (UN) za prekomorske poslove i pravo mora dostavila notu zbog toga što je Hrvatska raspisisala tender za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u oblasti Prevlake.

Šef diplomatije kazao je i da su crnogorske diplomate o problemima sa kojima bi se mogle sresti upoznale i kompanije koje su se prijavile na tender, kao i da su note proslijeđene zemljama iz kojih te kompanije dolaze.

Bonus video: