Bilt: BiH tek sada ulazi u reforme koje smo tražili odmah poslije rata

EU je prethodno usvajanje reformskog programa u BiH ocijenila kao "ključni korak napred za putu zemlje ka integracijama u EU"
0 komentar(a)
Karl Bilt, Foto: Reuters
Karl Bilt, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.07.2015. 15:44h

Nekadašnji premijer Švedske i prvi Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Karl Bilt ocijenio je da BiH sada počinje neke ekonomske reforme, koje je međunarodna zajednica zagovarala odmah po okončanju rata, završenog prije skoro 20 godina.

"Bosna sada počinje neke ekonomske reforme, koje smo zagovarali odmah nakon rata", napisao je Bilt na Tviteru, povodom današnjeg saopštenja EU, koja je usvajanje reformskog programa u BiH ocijenila kao "ključni korak napred za putu zemlje ka integracijama u EU".

To su saopštili visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han, uz ocjenu da su vlasti u BiH, u dogovoru sa EU i međunarodnim finansijskim institucijama, dogovorili "konkretan niz reformi koje su identifikovane kao hitan prioritet".

Reformska agenda je dokument kojim su se vlasti u BiH obavezale na mjere fiskalne konsolidacije, podsticanje privredne aktivnosti i privlačenje stranih investicija.

Taj dokument prvenstveno predstavlja opredjeljenje vlasti u BiH za nastavak finansijskog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom i Evropskom komisijom - aranžmana koji je nedavno prekinut, pošto je MMF odbio da uplati tranšu kredita jer entitetske vlade nisu ispunile uslove zaduživanja.

Reformska agenda podrazumeva reformu socijalnih davanja i Zakona o radu, predviđa mjere štednje u javnom sektoru smanjenja broja zaposlenih i plata u administraciji. Takođe, planirana je privatizacija i restrukturiranje javnih preduzeća.

Mjere podrazumevaju i izradu boljih zakona i praksi za zaštitu investitora, kao i sprovođenje novog zakona o carinskoj politici kojim bi trebale biti olakšane trgovinske procedure.

U agendi se podvlači značaj borbe protiv partijskog funkcioniranja javnog sektora i korupcije te potreba za efikasnijim radom poreznih uprava radi smanjenja sive ekonomije u BiH.

Bonus video: