Preminula doktorka sa VMA: Razboljela se od malarije u Africi

Na VMA je primljena 6. jula, u veoma teškom stanju, i već poslije dva dana pala je u komu, iz koje se nije probudila
58 pregleda 1 komentar(a)
doktor, ljekar, Foto: Shutterstock
doktor, ljekar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.07.2015. 15:24h

Doktorka Olivera Jovanović, radiolog sa VMA koja je nedavno, kao pripadnik tima Vojske Srbije (VS), boravila u mirovnoj misiji u Africi, preminula je juče od malarije na VMA, saznaje "Blic".

Ovo je prvi smrtni slučaj među pripadnicima VS koji su boravili u mirovnim misijama, ali ne i prvi slučaj obolijevanja od malarije.

"Bilo je slučajeva da su pripadnici misije bili zaraženi malarijom i ranije, ali je ovo prvi smrtni slučaj", kaže izvor "Blica".

Doktorka je, inače, boravila u mirovnoj misiji u Centralnoafričkoj Republici (CAR). Posljednji kontigent od 68 pripadnika VS iz CAR vratio se 25. juna.

Na VMA je primljena 6. jula, u veoma teškom stanju, i već poslije dva dana pala je u komu, iz koje se nije probudila.

Pripadnici VS su u CAR angažovani na medicinskom zbrinjavanju osoblja u misiji UN - MINUSCA, u bazi "Morava" u mjestu Bangi.

Prema nezvaničnim informacijama, doktorka je preminula jer nije uzimala prepisanu terapiju, a na VMA se javila u već poodmakloj fazi bolesti.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije žale za gubitkom doktorke Jovanović, koja je za učešće u misiji zajedno sa ostalim kolegama odlikovana medaljom za službu u UN, navodi se u saopštenju.

Jovanović, ljekar specijalista radiologije, bila je zaposlena u Institutu za radiologiju VMA, a u Ministarstvu odbrane radi od 1995. godine. U misiji MINUSCA u Centralnoafričkoj Republici obavljala je dužnost ljekara radiologa u vojnoj bolnici nivoa 2. Imala je ćerku.

Bonus video: