Arbitraža Slovenije i Hrvatske nije u nadležnosti EU

"Sporazum Slovenije i Hrvatske je izvan kompetencija Evropske unije, a Evropska komisija nije strana u arbitražnom procesu, niti je direktno ili indirektno uključena u to", rekla je Andreeva novinarima u Briselu
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.07.2015. 17:07h

Sporazum Slovenije i Hrvatske o arbitraži nije u nadležnosti EU, i Evropska komisija u potpunosti podržava rad suda, izjavila je portparolka EK Mina Andreeva.

Ona je podsjetila da je Evropska komisija samo kao posrednik učestvovala u procesu koji je doprinio uspostavljanju arbitražnog suda.

"Sporazum Slovenije i Hrvatske je izvan kompetencija Evropske unije, a Evropska komisija nije strana u arbitražnom procesu, niti je direktno ili indirektno uključena u to", rekla je Andreeva novinarima u Briselu.

Ona je istakla da EK potpuno podržava rad arbitražnog suda i izrazila uvjerenje da će pravila koja su dvije strane prihvatile za njegovo funkcionisanje biti poštovana.

Hrvatski premijer Zoran Milanović i predstavnici parlamentarnih stranaka usaglasili su danas da Hrvatska izađe iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, a nakon skandala koji je izbio pošto je objavljen transkript razgovora slovenačkog sudije Jerneja Sekoleca i zastupnice ministarstva spoljnih poslova u arbitraži Simone Drenik.

Slovenački premijer Miro Cerar rekao je danas da Hrvatska ne može u skladu s međunarodnim pravilima da izađe iz arbitraže o granici sa Slovenijom.

Grabar Kitarović pozdravila izlazak iz arbitraže

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je dogovor vlasti i opozicije o izlasku iz postupka arbitraže.

Ona je poručila da će Hrvatska nastaviti da traži sporazumno rješavanje graničnih pitanja sa Slovenijom.

"Bez obzira na ovo kršenje arbitražnog postupka, Hrvatska će kao odgovoran član međunarodne zajednice i dalje tražiti način za sporazumno rješavanje graničnih pitanja i raditi na dobrosusjedskim odnosima sa Slovenijom", istakla je Grabar-Kitarović.

U pisanoj izjavi povodom današnjeg sastanka premijera Zorana Milanovića s predsjednicima poslaničkih klubova o aferi arbitraža, Grabar-Kitarović je navela da pozdravlja postignutu saglasnost oko zajedničkog stava naspram kršenja Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom.

Ona je izrazila uvjerenje da se takav konsenzus može postići i o drugim važnim pitanjima ključnim za hrvatske nacionalne interese.

Milanović je ranije danas, poslije sastanka s predstavnicima poslaničkih klubova, objavio da će Hrvatska izaći iz arbitraže zbog afere u kojoj je otkriveno da su slovenački arbitar i zastupnica pred sudom dogovarali iznošenje argumenata i osmišljavali kako da utiču na ostale sudije u postupku.

Izlazak su podržali predstavnici svih poslaničkih klubova. Konačnu odluku donijeće Sabor na vanrednoj sjednici u srijedu.

Hrvatska strana ne može u skladu s međunarodnim pravilima izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom, izjavio je u ponedjeljak slovenski premijer Miro Cerar

Cerar: Hrvatska ne može jednostrano izaći iz arbitraže

Iz Slovenije već danima poručuju kako Hrvatska ne može jednostrano izaći iz arbitraže.Savjetnik za pomorstvo Mitja Grbec rekao je za slovensko Delo kako je arbitraža obvezujuća, a i predsjednik parlamenta Milan Brglez složio se da se postupak ne može jednostrano napustiti, piše 24ur.com .

Slovenački premijer Miro Cerar je, komentarišući razvoj situacije o arbitraži nakon sastanka s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim, novinarima je kazao da Hrvatska ne može izaći iz procesa arbitraže i da je to prošle nedjelje zaključio i arbitražni sud koji je Sloveniji naložio imenovanje novog nacionalnog sudije u arbitraži nakon što je odstupio raniji sudija Jernej Sekolec, te da su ih Haga naveli da će se arbitraža nastaviti.

Cerar je u vezi s cijelim slučajem i najavom da će Hrvatska sporazum otkazati rekao da je sada potrebno 'smiriti strasti'.

"Želim da se političke strasti smire i da ih se ne podstiče ni na našoj ni na hrvatskoj strani", kazao je slovenački premijer, dodavši da očekuje nastavak arbitražnog postupka i donošenje presude.

Cerar je dodao da će se tako pokazati da sporove treba rješavati na 'pravni i konstruktivan način', naglašavajući da će odnosi s Hrvatskom i dalje biti prijateljski.

Nakon konzultacija sa čelnicima parlamentarnih klubova koje je održao premijer Zoran Milanović, na pitanje novinarke komentarisao je izjavu slovenačkog premijera i kazao kako 'Hrvatska može i hoće jednostrano izaći iz sporazuma'.

U međuvremenu, slovenačke parlamentarne stranke nastavile su danas konsultacije o imenovanju novog slovenačkog nacionalnog sudije u arbitražni sud za granični spor s Hrvatskom, nakon što je ostavku zbog prošlonedjeljnog skandala nastalog objavljivanjem razgovora s predstavnicom slovenačkog ministarstva vanjskih poslova dao prethodni sudija Jernej Sekolec pa se očekuje da bi odluka o tome mogla biti donesena najkasnije do srijede.

Brglez je izjavio da očekuje kako će dogovor o tome biti postignut već danas, te da bi slovenačka vlada konačnu odluku o imenu novog sudije mogla donijeti već u utorak, a svakako prije nego što Hrvatski sabor, kako je najavljeno, donese svoje odluke o budućim hrvatskim potezima vezanim na arbitražu, na sjednici koja počinje u srijedu.

Premijer Milanović kazao je kako je odluka da Hrvatska izađe iz sporazuma o arbitraži bila jednoglasna, te kako je to procedura koju provodi Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova i kako od Sabora traži veliku podršku.

Bonus video: