Kitarović: O arbitraži odlučivati u okviru nacionalnog konsenzusa

Hrvatski Sabor će u srijedu i četvrtak, 29. i 30. jula, raspravljati na vanrednoj sjednici, sazvanoj na Vladin zahtev, o novonastalim okolnostima vezanim za sprovođenje Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenačke vlade
5 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 25.07.2015. 19:33h

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je danas da će odluka oko novonastalih okolnosti vezanih za sprovođenje Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije biti donijeta u okviru nacionalnog konsenzusa, a iako još nije donijela konačnu odluku, smatra da nije potrebno njeno učestvovanje na vanrednoj saborskoj sjednici, javili su hrvatski mediji.

"U ovom trenutku mislim da možda nije potrebno moje učešće jer vidim da postoji saglasnost koja će se utvrditi. Ne bih htjela da se stekne utisak o nekakvom vanrednom stanju u državi, zato što ono definitivno nije", istakla je predsjednica Grabar-Kitarović, prenosi Hina.

Dodala je da je ova sjednica Sabora samo reakcija na "nešto što se desilo u arbitražnom procesu, a to je povreda njegove objektivnosti i same njegove suštine".

"O tome će se odluka donijeti u okviru nacionalnog konsenzusa, uz saglasnost svih u Hrvatskoj", poručila je Grabar Kitarović.

Ona za sada ne želi da spekuliše o tome koje bi korake Hrvatska trebalo da preduzme u ovom trenutku.

"Vidjećemo, odluka će se donijeti već sredinom iduće sedmice", rekla je novinarima predsjednica Hrvatske.

Hrvatski Sabor će u srijedu i četvrtak, 29. i 30. jula, raspravljati na vanrednoj sjednici, sazvanoj na Vladin zahtev, o novonastalim okolnostima vezanim za sprovođenje Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenačke vlade.

"Novonastale okolnosti" su objavljivanje transkripta i audio zapisa koji pokazuju da su se slovenački član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenačka diplomatska predstavnica, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže, Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudija Stalnog arbitražnog suda u Hagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Bonus video: