SLOVENAČKI MEDIJI SAGLASNI:

Hrvatska je u sporu sa svim susjedima

Većina slovenačkih medija objavljivanje audiosnimaka razgovora Sekoleca i Drenikove, koji su podnijeli ostavke, naziva "obavještajnom" ili "špijunskom aferom" koju su navodno pripremile hrvatske obavještajne službe kako bi kompromitovale Arbitražni sporazum
4 komentar(a)
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Hrvatska zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.07.2015. 11:28h

Slovenija će se svim silama oduprijeti pokušaju Hrvatske da otkaže arbitražni sporazum, pišu slovenački mediji koji navode da je Hrvatska u sporu sa svim susjedima i optužuju je da pokušava da izigra svoje međunarodno-pravne obaveze.

Slovenačka vlada, kako se navodi, vjeruje da otkazivanje Arbitražnog sporazuma dvije države ne bi dopustila ni međunarodna zajednica.

Poručuju da će Slovenija u tom odupiranju iskazati političko jedinstvo vladajućih stranaka i opozicije.

Hrvatski sabor će u srijedu i četvrtak, 29. i 30. jula, raspravljati na vanrednoj sjednici, sazvanoj na zahtjev vlade, o novonastalim okolnostima vezanim za sprovođenje pomenutog sporazuma.

Novonastale okolnosti stvorene su objavljivanjem transkripta i audio zapisa koji otkrivaju da su se slovenački član Arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenačka predstavnica ministarstva spoljnih poslova za praćenje arbitraže Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudija tog suda kako bi dobili dvije trećine Piranskog zaliva.

Većina slovenačkih medija objavljivanje audiosnimaka razgovora Sekoleca i Drenikove, koji su podnijeli ostavke, naziva "obavještajnom" ili "špijunskom aferom" koju su navodno pripremile hrvatske obavještajne službe kako bi kompromitovale Arbitražni sporazum zbog neformalnih informacija da su sudije sklone da u tom graničnom sporu daju pravo Sloveniji.

Ljubljansko "Delo" navodi da je Arbitražni sporazum potpisan 2009. obvezujući dokument "čak i u slučaju kad ga jedna strana ne želi", te da bi njegovo otkazivanje narušilo regionalnu stabilnost.

Hrvatska je "u sporu sa svim susjednim državama", navodi vodeći slovenski list koji dodaje da Zagreb nije riješio ni granični spor sa Srbijom, BiH, te Crnom Gorom, kao i da je u sporu s Mađarskom oko vlasničkih odnosa u Ini.

Napominje se i da je Hrvatska u sporu sa Itaijom oko radio frekvencija u Dalmaciji, Istri i na nekim hrvatskim ostrvima, prenijela je Hina.

"Hrvatska ne može odstupiti od toga da Arbitražni sud granični spor sa Slovenijom riješi po pravilima Arbitražnog sporazuma", izjavila je za "Delo" Vasilika Sancin, profesorka Pravnog fakulteta u Ljubljani i članica stručnog tima za praćenje arbitraže.

Po njenim je riječima jedan dio Arbitražnog sporazuma već ispunjen jer je Slovenija deblokirala hrvatske pristupne pregovore s EU-om i omogućila joj punopravno članstvo.

"Dio sporazuma je tima ispunjen, a sada treba da bude ispunjen i dio koji se odnosi na granični spor", rekla je ona i dodala da hrvatski izlazak iz Arbitražnog sporazuma ne bi prihvatila ni Slovenija ni međunarodna zajednica.

Predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez izjavio je za taj list da Hrvatska pokušava da poništi Arbitražni sporazum, ali da joj to neće uspjeti i da će slovenačka politika u tome zauzeti jedinstveni stav.

Objavljeni tajni razgovori Sekolca i Drenikove za Brgleza su, kako je rekao, bili "veliko iznenađenje" koje će imati svoje posljedice, ali će sporazum o arbitraži opstati.

"Slovenija mora napraviti sve da sačuva ugled i integritet Arbitražnog suda i legitimitet Arbitraznog sporazuma", kazao je Brglez, dodavši da Hrvatska sada "pokušava izigrati svoje međunarodnopravne obveze".

"Nadam se da će se vruće glave brzo ohladiti jer će u suprotnom napetosti među našim državama opet porasti", kazao je Brglez, član stranke premijera Mire Cerara.

Ljubljanski "Dnevnik" navodi kako objavljivanje kompromitirajućeg materijala u Hrvatskoj, koju zove pokušajem dezavuisanja rada suda, po tvrdnjama obavještajnih krugova u Sloveniji pokazuje da se Hrvatska našla u "velikoj neprilici" nakon vijesti da će izgubiti arbitražni spor.

List u komentaru navodi da je hrvatska "obavještajna akcija" bila "odlično izvedena" i da je blamirala slovenačku politiku i obavještajni aparat, no da se radi samo o "prividnoj pobjedi" u pokušaju uticaja na trojicu "nenacionalnih" sudija.

"Trojica profesionalnih sudija u arbitraži teško će moći da priušte veću promjenu odluke o toku granice u odnosu na onu koju su utvrdili proteklih mjeseci, kako zbog vlastitog kredibiliteta, tako i zbog opšte nepristranosti suda kao takvog", navodi se u komentaru "Dnevnika".

Preporučujemo za Vas