Vučić: Bogataši će morati da objasne odakle im auta i kuće

"Ne može neko ko ima prijavljenu platu od 50.000 do 70.000 dinara, da bude veliki gazda koji ima dva poršea, ili dva velika mercedesa i 17 kuća i stanova. To za platu do 80.000 dinara ne može, pa će te morati da objasnite kako ste to stekli", kazao je Vučić
4 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: BETAPHOTO
Aleksandar Vučić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 25.07.2015. 10:34h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će do kraja septembra u Skupštinu biti predat predlog Zakona o porijeklu imovine, a nacrt bi trebalo da bude gotov već u prvoj polovini tog mjeseca.

On je prilikom posjete fabrici oružja u Velikoj Plani rekao da svi moraju da budu pravilno oporezovani u skladu sa onom što imaju i da će bogataši morati da objasne odakle im to, ukoliko njihova prijavljena primanja za oporezivanje nisu u skladu sa imovinom.

"Ne može neko ko ima prijavljenu platu od 50.000 do 70.000 dinara, da bude veliki gazda koji ima dva poršea, ili dva velika mercedesa i 17 kuća i stanova. To za platu do 80.000 dinara ne može, pa će te morati da objasnite kako ste to stekli", kazao je Vučić.

On je dodao da "ono što možete da objasnite je sve vaše i to je sve u redu, bićemo čak i fleksibilni, ali ono što ne možete da objasnite, to znači da ste uzeli na račun države i ja mislim da je to veoma pošteno" .

Srbija sigurno ide ka smanjenju javnog duga

Vučić je poručio da Srbija polako, ali sigurno ide ka smanjenju javnog duga, onako kako je to i planirano sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Premijer je, odgovarajući na pitanja novinara u Velikoj Plani, objasnio da je posljednje zabilježeno smanjenje javnog duga, u junu, od 320 miliona eura, kao i neke ranije tvrdnje o njegovom rastu, predstavljaju posljedicu oscilacija u kursu eura i dolara.

Javni dug Srbije će, kako je i predviđeno planom sa MMF-om, da raste do kraja 2017, kada će, istakao je Vučić, krenuti silaznom putanjom.

Trenutno je, rekao je premijer, javni dug Srbije na nivou od nešto više od 71 odsto BDP-a.

Prema njegovim rečima, Srbija će se godišnje zaduživati dok ne dostigne nivo od oko 78 do 79 odsto BDP-a, a onda će se trend okrenuti i dug će ići silaznom putanjom.

"I to je važno, jer ljudima pokazuje da smo ozbiljni i da imamo plan i program. To sve stoji u planu sa MMF-om", rekao je Vučić i dodao da će do promjene trenda doći i prije kraja 2017. godine.

Posljednji podatak o smanjenju duga, posljedica je, kako je objasnio, jačanja eura u odnosu na dolar.

"Nama se povećava javni dug za iznos deficita, a to što je bio tobože povećan ranije nije bilo tako, već je samo došlo do usklađivanja kursa dolara i eura. Isto je i sada. Euro se blago oporavio, pa smo mi nešto manje dužni, a u stvari dugujemo isto", rekao je Vučić danas novinarima.

Premijer je rekao da država nema probleme oko fiskalnog deficita, oko načina zaduživanja.

"To je pod apsolutnom kontrolom. Ono na čemu bi sada trebalo da radimo je privlačenje investitora i zapošljavanje ljudi", poručio je on.

Bonus video: