Mišković: Odblokirajte mi imovinu ili slijedi međunarodna arbitraža

Nakon pokretanja postupka 2012, država mu je blokirala, prema njegovim navodima sa suđenja, imovinu vrijednu oko 45 miliona eura, zbog čega njegova kompanija, kako kaže, trpi velike gubitke
2 komentar(a)
Miroslav Mišković, Foto: FoNet
Miroslav Mišković, Foto: FoNet
Ažurirano: 25.07.2015. 10:30h

Vlasnik "Delta" holdinga Miroslav Mišković podnio je Državnom pravobranilaštvu zahtjev da mu se odblokira imovina, ili će, u suprotnom, ići na međunarodnu arbitražu.

Državni pravobranilac Snježana Prodanović potvrdila je Tanjugu da je Miškovićev predlog za mirno rješenje spora stigao u Pravobranilaštvo.

Predlogom za mirno rješenje spora vlasnik kompanije Delta traži da mu se odblokira imovina zamrznuta zbog krivičnog postupka koji se protiv njega vodi po optužbama za oštećenje putarskih preduzeća.

U suprotnom, ako ne dođe do nagodbe sa državom, Mišković je najavio da će podnijeti tužbu Vašingtonskoj arbitraži koja se bavi rešavanjem investicionih sporova.

V.d. zamjenika državnog pravobranioca Ksenija Maksić rekla je Tanjugu da je Miškovićev predlog proslijeđen Vladi Srbije i ministarstvima pravde, finansija i spoljnih poslova i da se sada čeka njihovo izjašnjenje.

"Mi smo u našem dopisu sugerisali pomenutim organima da se sagledaju sve mogućnosti da se uđe u pregovore za mirno rešavanje spora", rekla je Maksić.

Prema njenim riječima, ovaj predlog je obavezna faza prije nego što se stranka obrati tužbom arbitraži.

Kako je objasnila, šest mjeseci je rok za postupanje po tom predlogu, a ukoliko ne dođe do dogovora stranke i države, stranka može da se odluči da podnese tužbu arbitraži.

Nakon pokretanja postupka protiv Miškovića krajem 2012. godine država mu je blokirala, prema njegovim navodima sa suđenja, imovinu vrijednu oko 45 miliona eura, zbog čega njegova kompanija, kako kaže, trpi velike gubitke.

On je više puta napomenuo da nije riječ o njegovoj ličnoj imovini, već kompanijskoj.

Bonus video: