Vanredno stanje u vladi Slovenije: "Prljave metode Hrvatske"

"Sumnje u to skoro da nema, dokument im je mogla obezbjediti samo obavještajna služba"
72 pregleda 5 komentar(a)
Vesna Pusić, Foto: Betaphoto
Vesna Pusić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 23.07.2015. 10:09h

Slovenački ministar spoljnih poslova Karel Erjavec hitno se vratio sa godišnjeg odmora, u ministarstvu vlada vanredno stanje, a za danas je najavljena i sjednica vlade, nakon što su mediji u Srbiji i Hrvatskoj objavili da se unaprijed zna da je Slovenija pobjednik arbitražnog spora o pomorskoj granici sa Hrvatskom.

Kako piše današnje ljubljansko Delo, jedno od glavnih pitanja glasi kako to da su beogradski tabloid Kurir i zagrebački Večernji list dobili transkript razgovora slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred Sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova.

"Sumnje u to skoro da nema, dokument im je mogla obezbjediti samo obavještajna služba", navodi Delo.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Delo navodi i da brzo sazivanje konferencije za novinare šefice hrvatske diplomatije Vesne Pusić treba shvatiti kao "nastavak specijalnog rata hrvatske vlade protiv arbitražnog postupka".

U komentaru na prvoj strani Delo u naslovu ocjenjuje da je riječ o "prljavim metodama", kao i da "to što su Sekolec i Drenikova razgovarali jeste problem, ali je to što Hrvatska prisluškuje - skandal".

Zbog objavljivanja transkripata razgovora Sekoleca i Simone Dre‰nik slovenačka državna televizija sinoć je ocijenila da je na pomolu novi slovenačko-hrvatski, evropski i svjetski Votergejt.

Iz objavljenog sadržaja se vidi da je Sekolec prenosio Drenikovoj detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda i ostalih arbitara i s Ljubljanom osmišljavao kako uticati na ostale sudije. Tako joj je, pored ostalog, prenio da je predsjednik suda vrlo rano u postupku rekao da su "Slovenci dobili šta su htjeli na moru" i da najmanje dvije trećine Piranskog zaliva ide Sloveniji.

Arbitražni sporazum potpisali su premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor 4. novembra 2009. u Stokholmu. Njime je predviđeno uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korišćenje relevantnih morskih područja.

Arbitražni sud čini pet sudija - po jedan iz Hrvatske i Slovenije, a preostala tri su izabrana zajedničim dogovorom s popisa arbitara Evropske komisije.

Bonus video: