Andrija Drašković pobjegao pred izručenje?

Drašković je, prema riječima sudije Romca, trebalo danas da bude isporučen Belgiji
384 pregleda 0 komentar(a)
Andrija Drašković, Foto: Novosti.rs
Andrija Drašković, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 16.07.2015. 09:29h

Andrija Drašković, beogradski biznismen, koga belgijske vlasti sumnjiče za ubistvo Envera Hadrija 1990. godine u Briselu, nestao je iz splitskog hotela u kojem je bio smješten nakon što mu je određeno jemstvo tokom postupka ekstradicije.

"Pozvali smo Draškovića telefonom u apartman u kojem je bio smješten i nije se javio. Pošto je bio u obavezi da se odazove svakom pozivu suda, jemstvo mu je automatski ukinuto," naveo je za "Politiku” Damir Romac, sudija Županijskog suda u Splitu.

On je rekao i da se cjelokupan iznos od 100.000 eura već nalazi na računu Županijskog suda.

Drašković je, prema riječima sudije Romca, trebalo danas da bude isporučen Belgiji.

Drašković je uhapšen 24. juna na splitskom aerodromu, po potjernici belgijskog Interpola. Nedjelju dana kasnije, nakon što je položio jemstvo u iznosu od 100.000 eura, pušten je iz pritvora.

Pasoš mu je oduzet, i sud mu je zabranio da napušta Split, ali mu je bilo dozvoljeno da izlazi iz hotela. Drašković je proteklih 10 dana proveo čekajući da ga sud obavijesti o dolasku pripadnika belgijske policije koji bi trebalo da ga sprovedu u Brisel.

Belgijske vlasti traže ga zbog ubistva albanskog emigranta Envera Hadrija, predsjednika Pokreta za ljudska prava, koji je likvidiran krajem februara 1990. godine u centru Brisela. Odmah posle hapšenja, Drašković je izjavio da nije umiješan u taj zločin i da se ne protivi izručenju Belgiji.

Veljko Delibašić, Draškovićev branilac nije znao da kaže gdje je njegov klijent i zašto se nije odazvao sudskom pozivu.

"Na odmoru sam i nisam upoznat sa Draškovićevim nestankom", kazao je za "Politiku” Delibašić, koji bi trebalo da bude uključen u advokatski tim tokom postupka pred belgijskim pravosuđem.

Drašković je krajem 2013. godine izašao iz zatvora u Sremskoj Mitrovici gdje je služio kaznu za ubistvo Zvonka Plećića u beogradskom restoranu "Knez 2000”. Bio je osuđen na devet godina zatvora, ali kazna mu je smanjena za dvije godine i tri meseca. On je 2007. godine uhapšen je u Frankfurtu i prebačen u Italiju zbog antimafijaške istrage oko šverca cigareta i droge.

Bonus video: