Tadić: Vučić u Srebrenici da se izvini u svoje lično ime

Tadić je istakao da su bezbjednosni rizici u trenutku kada je on išao u Srebrenicu bili veći nego danas. "Prišla mi je jedna majka i rekla da sam ja ubica", kazao je Tadić
121 pregleda 29 komentar(a)
Boris Tadić, Foto: Betaphoto
Boris Tadić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 10.07.2015. 17:01h

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je dobro što premijer Srbije Aleksandar Vučić ide u Srebrenicu i da bi on tamo trebalo da uputi izvinjenje u svoje lično ime, zbog svega što je govorio u prošlosti.

"Dobro je da ide, dobro je da to čini, ali ne treba da nas vraća u atmosferu od prije 10 godina...On (Vučić) treba da se izvini u svoje lično ime, za sve što je ranije govorio. Tako bi dao doprinos uvjerenju da se stvari mijenjaju kod premijera i kod ljudi koji su sada na vlasti", kazao je Tadić na tribini koju su povodom 20 godina od genocida u Srebrenici organizovali Forum ZFD i nedjeljnik "Vreme".

On je podsjetio da je prije 10 godina on već bio na komemoraciji srebreničkim žrvama i kao tadašnji predsjednik države se izvinio se u ime države i naroda.

Tadić je istakao da je on to tada učinio kao "unilateralni čin izvinjenje porodicama žrtava i bošnajčkom narodu, bez očekivanog reciprociteta".

Tadić je istakao da su bezbjednosni rizici u trenutku kada je on išao u Srebrenicu bili veći nego danas.

"Prišla mi je jedna majka i rekla da sam ja ubica", kazao je Tadić.

Bivši predsjednik Srbije i sadašnji lider Socijaldemokratske stranke podsjetio je i da se u Srbiji mnogo toga promijenilo tokom posljednjih 10 godina, a u međuvremenu i Međunarodni sud pravde je ustavnovio da je u Srebrenici riječ o genocidu i da bi svaka država članica UN to trebalo da prihvati.

Srpski tužilac za ratne zločine Slobodan Vukčević rekao je da smatra da se u Srerenici dogodio genocid i da je poricanje toga nemoralno i kukavički.

Prema njegovim riječima, prvi slučaj kojim se srpsko tužilaštvo bavi, a tiče se srebreničkog područja je predmet "Kravice", u kome je u istoimenoj radničkoj zadruzi ubijeno oko 1.000 muslimana.

Srpsko pravosuđe taj prdmet, kategorizuje kao "ratni zločin".

"Posao tužilaštva je da utvrdi individualnu krivicu i da nakon toga ne može da se govori o tome da su Srbi ovakvi ili onakvi, već da odgovorni budu kažnjeni", rekao je Vukčević.

Dok je za Vukčevića u pravnim okvirima, ipak, veoma teško dokazati genocid, jer je teško dokazati postojanje genocidne namjere, za njegovog kolegu tužioca iz Bosne i Hercegovione Ibra Bulića, dilema ne postoji.

Prema njegovim riječima, pravosudni organi Bosne i Hercegovine su svoje slučajeve procesuirali na osnovu dokaza i svjedočenja iz Haga, zbog delikatnosti slučajeva bilo je rađeno na predmetima, ali su dokazi ipak potvrdili genocid.

Jedna od učesnica tribine aktivistkinja Žena u crnom Staša Zajović istakla je da se u Srbiji na nivou države i čitavog društva poriče da je u Srebrenici bilo genocida i da je u tom smjeru potrebno napraviti veliki moralni iskorak.

Ona je podsjetila na ranije stavove i izjave premijera Aleksandra Vučića i upitala da li je promjena moguća ako se negira genocid.

Bonus video: