"NAMETNUTI ZAKONI VISOKIH PREDSTAVNIKA"

Dodik: Očekujem da građani na referendumu odgovore s jednim velikim "Ne"

Dodik je rekao da praksa pravosuđa BiH, koje je "antiustavno uspostavljeno, nije dala za pravo da to pravosuđe dalje živi, bar ne u RS"
3 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 29.06.2015. 18:48h

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik potvrdio je večeras da će pitanje o kojem će se izjašnjavati građani RS-a na referendumu biti "da li prihvataju nametnute zakone visokih predstavnika u prošlosti, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH i da li prihvataju da se u RS primjenjuju odluke tih državnih pravosudnih institucija".

Dodik je rekao da je za sjutra zakazao sastanak s predstavnicima političkih partija u parlamentu RS-a da bi im i zvanično saopštio svoju odluku da zatraži posebno zasijedanje s informacijom o radu Tužilaštva BiH, koje je, kako je rekao, antiustavno i nije u skladu s Dejtonskim sporazumom i primarno je nametnuto od visokog predstavika.

"Zatraži ću od Narodne skupštine RS-a da usvoji obavezujuću odluku o raspisivanju referenduma o tom pitanju, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci a od građana očekuje da na referendumsko pitanje odgovore s "jednim velikim `Ne`".

Dodik je rekao da praksa pravosuđa BiH, koje je "antiustavno uspostavljeno, nije dala za pravo da to pravosuđe dalje živi, bar ne u RS".

"Sve što su činili bilo je protiv interesa RS, a nisu bili ni objektivni niti su željeli da se uključe u ispitivanje zločina nad Srbima, a najočitiji primjer je štićenje zločina koji su počinjeni nad Srbima", rekao je Dodik.