Nikolić spreman da ode u Srebrenicu

Predsjednik Srbije je apelovao i da "prestanu verbalni sukobi i inicijative koje još više produbljuju ožiljke porodica stradalih i onemogućavaju pomirenje u regionu"
60 pregleda 6 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: Beta
Tomislav Nikolić, Foto: Beta
Ažurirano: 29.06.2015. 18:53h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić spreman je da ode u Srebrenicu da oda počast žrtvama strahovitog zločina, kao i da zajedno sa članovima Predsjedništva BiH oda počast stradalima svih vjeroispovijesti, a od srpskog člana kolektivnog šefa države BiH da saradnju i razumijevanje u interesu Srba u BiH.

U odgovoru Nikolića članu predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, koji je danas rekao da srpski predsjednik dijeli Srbe sa ove i one strane Drine, stoji da ne postoji nijedan argument za takvu konstataciju.

"Predsjednik Srbije poziva na jedinstvo svih relevantnih političkih činilaca da usmjere svoje aktivnosti, bilo da se radi o izjavama, ili radnjama na postizanje kompromisa u interesu svih građana, pomirenja i mira u regionu. Predsjednik je bio spreman da dođe u Sarajevo i sad je spreman da ode i u Srebrenicu da oda počast žrtvama strahovitog zločina", navodi se u saopštenju Pres službe Predsjednika.

Ističe se i da je Predsjednik istovremeno izrazio spremnost da zajedno sa članovima Predsjedništva BiH oda počast stradalima svih vjeroispovijesti na mjestima koje oni izaberu.

"Od srpskog člana Predsjedništva BiH, predsjednik Nikolić očekuje saradnju i razumijevanje u najboljem interesu Srba u Bosni i Hercegovini. Što se tiče navoda Ivanića o treniranju strogoće, predsjednik Republike to ne želi ni da komentariše", navodi se u saopštenju.

Ivanić je ranije danas na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da nije razumio poruke iz Beograda, koje su na obilježavaju Vidovdana poslali predsjednik Srbije i Republike Srpske Nikolića i Milorada Dodika

Ivanić je rekao da prevashodno nije razumeo predsjednika Nikolića, te da je očekivao "da ga njegovi savjetnici savjetuju kako se vodi spoljna politika u BiH", odnosno da se odluke donose konsenzusom.

"Pozivam gospodina Nikolća da svoju političku strogoću malo više trenira tamo, jer smo mi ovdje ozbiljni političari i imamo puno igara u nogama, da se bolje pripremi i ne dijeli srpski narod zapadno od Drine. Jer bojim se da je nastupom koji je imao sa Dodikom ušao u tu priču", rekao je Ivanić, koji je prethodno saopštio da je Savjetu bezbjednosti UN uputio pismo u kojem je rekao da britanska rezolucija o Srebrenici podijelila narod u BiH i da svi sada pričaju o prošlosti, a niko o budućnosti.

On je dodao da bi Nikolić, "da je čitao diplomatsku poštu i medije, video da se i o deklaraciji i o rezoluciji odredio puno prije njega".

Pokušaj da se Srbi označe kao genocidni

Nikolić je, povodom britanske inicijative da se u Savjetu bezbjednosti UN usvoji rezolucija o Srebrenici, ocijenio kao poražavajuće pokušaje da se jedan narod označi kao genocidan.

"Srbi su narod koji je tokom dva svjetska rata daleko više stradao od ostalih, koji je stradao i tokom sukoba u BiH. Zastrašujuća je nepravda da se Srbima uskraćuje pravo na iskazivanje poštovanja prema sopstvenim žrtvama, štaviše pokušaji idu u pravcu označavanja srpskog naroda kao genocidnog", smatra Nikolić a prenosi Služba za saradnju sa medijima predsjednika Republike.

Nikolić smatra da inicijativa Velike Britanije da SB UN usvoji Rezoluciju o Srebrenici "nimalo neće doprinijeti pomirenju u regionu, niti će spriječiti da se slični zločini dese u budućnosti".

"Naprotiv, na taj način nezadovoljstvo će samo dodatno eskalirati, zato što porodice žrtava neće dobiti moralnu satisfakciju i razumijevanje za svoj bol", naveo je Nikolić.

Sukob na teritoriji BiH je, kako je dodao, izazvao stradanja civila svih nacionalnosti i vjera i "bilo kakvo negiranje te činjenice, izvrtanje istine, njeno uveličavanje ili umanjenje, neće se negativno reperkutovati samo na narode koji su neposredno pogođeni, već i na inicijatore".

"U osnovi pomirenja mora biti pravda, a u osnovi pravde je istina i čovječnost. Da ne spominjemo bol naroda koji su pored srpskog bili žrtve, kao što su Jevreji, Jermeni, Romi, ako Srebrenica postane simbol genocida", kazao je Nikolić, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Srbije je apelovao i da "prestanu verbalni sukobi i inicijative koje još više produbljuju ožiljke porodica stradalih i onemogućavaju pomirenje u regionu".

Bonus video: