SKUP RADIKALA U BEOGRADU

Šešelj: Vlada srpskog radikalizma poslije prijevremenih izbora

"Dosta je bilo savijanja šije pred zapadnom silom, moljakanja da nas prime u EU, poručujemo Vučiću da nema pravo da ode 11. jula u Srebrenicu, jer bi tako ponizio Srbjiu i cijeli srpski narod", naglasio je Šešelj
66 pregleda 52 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 14.02.2019. 15:50h

Srpska radikalna stranka održala je danas skup u Beogradu "Vidovdanska buktinja srskog radikalizma", sa kojeg je njen lider Vojislav Šešelj poručio da će, poslije vanrednih izbora, formirati prvu radikalsku vladu poslije Milana Stojadinovića.

Čelnici stranke pozvali su da se na aktuelnu vlast izvrši pritisak kako bi bili raspisani prijevremeni izbori.

Šešelj je takođe optužio vladu premijera Aleksandra Vučića da je zemlju dovela u duboku krizu i od njega zatražio da ne ide u Srebrenicu.

"Sigurno ću biti u stanju da vas povedem u izbornu pobjedu i formiram prvu radikalsku vladu poslije Milana Stojadinovića", poručio je lider SRS i pozvao srpske patriote da se spreme za preuzimanje vlasti.

Šešelj je takođe poručio "naprednjačkom režimu" da je bilo dosta korupcije i pljačke, a predsjednika Srbije Tomislava Nikolića označio kao "glavnog pljačkaša".

"Dosta je bilo savijanja šije pred zapadnom silom, moljakanja da nas prime u EU, poručujemo Vučiću da nema pravo da ode 11. jula u Srebrenicu, jer bi tako ponizio Srbjiu i cijeli srpski narod", naglasio je Šešelj.

Šef radikala je rekao i da su "zapadne gazde", kada suodlučile da "odbace na smetlište istorije one koje su dovili 5. oktobra 2000. godine, našli nove koji će im vjerno služiti, a to su naprednjaci".

Šešelj je, govoreći o naprednjacima, rekao da su to bili "ljudi koji su izdali ideologiju srpskog nacionalizma, odrekli se političke platforme srpskog radikalizma i stavili u službu srpskog neprijatelja, promijenivši svoja ubjeđenja".

Premijera Vučića i predsjednika Nikolića optužio je za pogoršanje ekonomske situacije, rekavši da je kriza dublja, a spoljni dugovi skoro udvostručeni u odnosu na one do koje su dovele "dosmanlije".

Šešelj je takođe kritikovao što vlast želi Srbiju da uvede u EU, koja je, po njemu, unija u kojoj su skoncetrisani svi srpski neprijatelji.

Proteklih sedam mjeseci SRS je, kako je kazao, pod punom medijskom blokadom, a pominje se samo njegovo zdravstveno stanje.

Šešelj je naglasio da je zdraviji od Vučića i Nikolića.

Na skupu je govorio i zamjenik predsjednika SRS Nemanja Šarović, koji je rekao da "se od Božije ruke niko ne može sakriti".

"Sve što su obećali su iznevjerili. Pokušavaju da nas ubijede da u Srbiji nema više snage i nade, ali nije sve časno pobijeđeno. Srbija ima snage, a ta snaga je SRS", uvjeren je Šarović i pozvao građane na "borbu do pobjede" i da stanu uz lidera stranke.

Potpredsjednik SRS Milorad Mirčić istakao je da je u Srbiji došlo vrijeme da se mijenja vlast, koja je, kako je rekao, Srbiju uvukla u duboku političku i ekonomsku krizu.

"Njihov dolazak na vlast bio uslovljen od Vašingtona i Brisela predajom Kosova. Međutim ne završava se time, već će na red doći srpska Vojvodina i Raška oblast", rekao je Mirčić.

Na mitingu je govorila i predsjednica Izvršnog odbora SRS Vjerica Radeta koja je rekla da su korupcija i kriminal u svim sferama društva, kao i potpredsjednik Skupštine Kosova Dobrosav Dobrić koji je kritikovao ulazak Srba u kosovske institucije.

Na kraju skupa simbolično je pronijeta "buktinja srpskog radikalizma" kroz centar Beograda.