"NEKE ZEMLJE NE KRIJU ODBOJNOST PREMA ZEMLJAMA REGIONA"

Junker: Ako Balkanu uskratimo EU perspektivu mogle bi se ponoviti 90-e

Predsjednik Evropske komisije je priznao da je još dug put do evropske integracije tih zemalja i da je učinjen nedovoljan napredak u regionu koji bi omogućio integraciju prije 2025. godine
60 pregleda 3 komentar(a)
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.10.2018. 13:31h

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je danas da postoji opasnost od rata na Balkanu ako Evropska unija (EU) ne učini ništa za prijem zemalja tog regiona.

"Ako Balkanu uskratimo perspektivu za prijem... možemo da imamo ono što je već bilo 90-ih godina, prije ili kasnije", rekao je Junker.

Predsjednik Evropske komisije je priznao da je još dug put do evropske integracije tih zemalja i da je učinjen nedovoljan napredak u regionu koji bi omogućio integraciju prije 2025. godine.

Junker je rekao da "EU treba na intenzivan način da se bavi Balkanom" i da ne dozvoli "rađanje ideje" da EU nije ozbiljna u pogledu perpsektive pristupanja. Dodao je da neke zemlje članice EU, ne navodeći koje, ne kriju odbojnost prema prijemu tih zemalja.

"Teren je još plodan" za nove ratne sukobe u regionu, ocijenio je Junker insistirajući da pogranični sukobi moraju da budu riješeni prije prijema, kako se u EU ne bi "uvezla nestabilnost sa Balkana".

Junker je danas govorio u autrijskom parlamentu tokom posjete Beču povodom obilježavanja 100 godina od osnivanja austrijske republike, u novembru 1918. godine.