Albanija: U Lazaratu uhapšeno 14 ljudi, policija traga za još sedam

Lazaret je najveći centar za proizvodnju kanabisa i nalazi se 230 kilometara južno od Tirane. Vjeruje se da se godišnje u tom selu proizvede 900 tona kanabisa, vrijednog 4,5 milijardi eura
0 komentar(a)
Lazarat, Albanija, Foto: Beta-AP
Lazarat, Albanija, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 25.06.2015. 17:53h

Na stotine albanskih policajaca hapsilo je danas osumnjičene i pretraživalo kuće u selu Lazarat na jugu Albanije, ozloglašenom po proizvodnji marihuane, dan nakon što je jedan stanovnik sela ubio jednog i ranio dvojicu policajaca.

Portparol policije Ardi Bita izjavio je da je u Lazaratu uhapšeno 14 ljudi, od 21 koji važe za glavne osumnjičene. On je rekao da je policija pretražila kuće u selu, 200 kilometara južno od Tirane, i da nije naišla na otpor.

Predstavnici tužilaštva su saslušali više desetina ljudi, tragajući za dokazima ko je pucao na policajce i pokušavajući da raskrinkaju eventualnu kriminalnu mrežu u selu.

Lokalni mediji javili su da su pojedini osumnjičeni pristalice ekstremističke Islamske države i da su na svojim nalozima na društvenim mrežama postavljali slike koje to dokazuju. Albanske vlasti su to demantovale, tvrdeći da mediji preteruju.

Vlasti su odbacile i navode da je jedan od osumnjičenih boravio u Siriji. "On je bio pod prismotrom zbog drugih zločina i uvek je bio u Albaniji", rekao je Bita, dodajući da u ovom trenutku ne postoje naznake da ono što se događa ima veze sa Islamskom državom .

Selo Lazarat postalo je poznato prosle godine posle petodnevne policijske opsade, kada su specijalci sa oklopnim vozilima napadnuti automatskim oružjem i raketnim bacačima. Policija je u toj akciji uništila 102 tone marihuane i 530.000 sadnica marihuane, vrednosti oko 6,4 milijarde eura.

Jutros je na teren izašla grupa istražitelja tužilaštva za teške zločine koju predvodi tužilac Adnan Džoli pod zaštitom pripadnika RENEA.

Evidentirano je 10 izvora vatre na kojima je zaplijenjeno preko 100 metaka, kalašnjikov i mitraljez, jedna ručna bomba i jedan nož.

Među onima za kojima je raspisana potjernica petnaest njih je starosti od 17 do 22 godine.

Albanski premijer Edi Rama odao je poštu poginulom Ibrahimu Baši, bivšem oficiru vojske koji je služio u misiji NATO u Avganistanu, prenijela je agencija AFP.

"Vjerujem da svi Albanci koji poštuju integritet i hrabrost policije danas žale", rekao je Rama.

U međuvremenu, delegacija EU i američka ambasada u Tirani su takođe osudile Bašinu smrt, navodi AFP.

Albanska policija uputila je u srijedu uveče više od 400 pripadnika specijalnih snaga RENEA i lokalne policije u selo Lazarat u okviru hvatanja osumnjičenih za pucnjavu na policajce.

Lazaret je najveći centar za proizvodnju kanabisa i nalazi se 230 kilometara južno od Tirane. Vjeruje se da se godišnje u tom selu proizvede 900 tona kanabisa, vrijednog 4,5 milijardi eura.

Top čenel je objavio, pozivajući se na nezvanična saznanja, da se sumnja da je jedna od osoba sa poternice bila u Siriji i da se prije par dana vratila u Lazarat.

Ministar unutrašnjih poslova Albanije Saimir Tahiri rekao je za Top čenel da je operacija izvedena u koordinaciji sa Tužilaštvom za teška krivična djela, da je vrlo transparentna i u skladu sa zakonom.

Tokom prošlogodišnje operacije u Lazaretu, poznatijem kao "fabrika marihuane" uništene su 23 tone kanabisa, oko 81.300 stabljika i rasada ove biljke.

Tokom pretresa su otkrivene četiri laboratorije od kojih dvije za preradu i pakovanje biljaka i dvije za preradu ulja hašiša.

Tada su pronađene i velike količine municije i oružja, od cega 17 komada teškog naoružanja i dvije lovačke puške. Pretreseno je 130 kuća i veliki prostor unutar samog sela, zemlje oko sela i opštinskih imanja gdje su policijske snage uspostavile kontrolu.

U toj operaciji uhapšeno 15 osoba osumnjičenih za oružani napad na policiju, uzgajanje kanabisa, proizvodnju i prodaju droge, pružanje otpora policiji, uništavanje imovine kao i za posjedovanje oružja i bojeve municije bez dozvole.

Bonus video: